Γερμανία: Χάνει 1% ο Σολτς μετά από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού

Γερμανία: Χάνει 1% ο Σολτς μετά από τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Παρά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, σύμφωνα με προδημοσίευση έρευνας που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση του INSA για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Bild, δείχνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υποχωρεί στο 15%, χάνοντας μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Πράσινοι παραμένουν αμετάβλητοι στο 10%. Αμετάβλητο παραμένει επίσης το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο 4%, κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στην Bundestag.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο καγκελάριος Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), με αποτέλεσμα το κόμμα του να αποχωρήσει από τον τρικομματικό συνασπισμό που κυβερνούσε τη Γερμανία από το 2021.

Ο Όλαφ Σολτς έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για εκλογές τον Μάρτιο.

Η αντιπολίτευση πιέζει για επίσπευση της διεξαγωγής των εκλογών, απορρίπτοντας το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο καγκελάριος.

Η συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, αφού παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη σε αυτήν τη δημοσκόπηση με ποσοστό 32%.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 19%, ενώ η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) χάνει μία μονάδα και υποχωρεί στο 7%.

Το κόμμα Die Linke («Η Αριστερά») συγκεντρώνει 4%, ποσοστό που το αφήνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Με πληροφορίες από dpa

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM