«Γενί Σαφάκ»: Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας μπορεί να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

«Γενί Σαφάκ»: Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας μπορεί να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί Facebook Twitter
0

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Γενί Σαφάκ, αναφέρει σήμερα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να εξετάσει ζήτημα της μετατροπής του μουσείου «η Μονή της Χώρας» σε τέμενος.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η απόφασή του Συμβουλίου αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μουσεία, που κατά την οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως τζαμιά, μεταξύ των οποίων και η Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αγωγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του 1945 και τη μετατροπή της Μονής της χώρας, ή Kariye Camii, από μουσείο σε τζαμί.

Αν το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδικάσει την υπόθεση, αποφασίσει υπέρ της μετατροπής πάλι της Μονής της Χώρας σε τέμενος, αυτό, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την Αγία Σοφία, ώστε να ανοίξει και πάλι ως τζαμί, που αποτελεί πάγιο αίτημα των φανατικών μουσουλμάνων στην Τουρκία.

Η Αγία Σοφία υπενθυμίζεται ότι μετατράπηκε επίσης σε μουσείο με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1934, διάταγμα που μπορεί να ανατραπεί δικαστικά και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «Γενί Σαφάκ».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, η ανώτατη δικαστική αρχή της Τουρκίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί και πάλι από το ίδιο ίδρυμα και ζητούσε τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, κλείνοντας την υπόθεση οριστικά.

«Γενί Σαφάκ»: Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας μπορεί να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ