Γάζα: Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς - Προσδοκίες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Γάζα: Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς - Προσδοκίες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Στο Κάιρο μεταβαίνει εκ νέου αντιπροσωπεία της Χαμάς για ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ το Ισραήλ έχει δώσει στην ισλαμιστική οργάνωση προθεσμία μιας εβδομάδας προκειμένου να δεχτεί την πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, αλλιώς θα εισβάλει στη Ράφα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία με τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, διαβεβαιώνοντας για το «θετικό πνεύμα», με το οποίο μελέτησαν την πρόταση του Τελ Αβίβ.

Πάντως υπάρχουν προσδοκίες να δοθεί εκ μέρους της οργάνωσης γραπτή απάντηση στην ισραηλινή πρόταση. Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, εκτιμά πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, αλλά αναμένουν να ακούσουν περισσότερα ως προς αυτό.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ για μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός την οποία παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να διαβουλευτεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να επανέλθει με τις δικές της θέσεις. Ωστόσο, ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε τούνελ στον θύλακα και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει ανταποκριθεί, είπαν οι αξιωματούχοι.

Μπλίνκεν: «Η Χαμάς είναι το μοναδικό εμπόδιο για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Η ισλαμιστική οργάνωση παραμένει «το μοναδικό εμπόριο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός» με το Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Περιμένουμε να δούμε εάν, πραγματικά, μπορούν να δεχθούν το ‘ναι’ ως απάντηση για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Μπλίνκεν αργά χθες βράδυ στο Sedona Forum του Ινστιτούτου Μακέιν στην Αριζόνα. «Η πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, είναι πως το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης πυρός είναι η Χαμάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε επίσης ότι μια ισραηλινή επίθεση κατά της Ράφας, της πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, θα προκαλούσε ζημιά «πέραν του αποδεκτού».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων σε αυτή την πιθανή επίθεση. «Απουσία ενός τέτοιου σχεδίου, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, διότι θα προκαλούσε ζημιά πέραν αυτού που είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των συμμάχων για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Η τοποθέτησή του ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση Λονδίνου και Παρισιού ότι υπέγραψαν «δήλωση πρόθεσης» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία
THE LIFO TEAM