Γάζα: Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς - Προσδοκίες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Γάζα: Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς - Προσδοκίες για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Στο Κάιρο μεταβαίνει εκ νέου αντιπροσωπεία της Χαμάς για ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ το Ισραήλ έχει δώσει στην ισλαμιστική οργάνωση προθεσμία μιας εβδομάδας προκειμένου να δεχτεί την πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, αλλιώς θα εισβάλει στη Ράφα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία με τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Παλαιστινίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, διαβεβαιώνοντας για το «θετικό πνεύμα», με το οποίο μελέτησαν την πρόταση του Τελ Αβίβ.

Πάντως υπάρχουν προσδοκίες να δοθεί εκ μέρους της οργάνωσης γραπτή απάντηση στην ισραηλινή πρόταση. Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, εκτιμά πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, αλλά αναμένουν να ακούσουν περισσότερα ως προς αυτό.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ για μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός την οποία παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να διαβουλευτεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να επανέλθει με τις δικές της θέσεις. Ωστόσο, ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε τούνελ στον θύλακα και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει ανταποκριθεί, είπαν οι αξιωματούχοι.

Μπλίνκεν: «Η Χαμάς είναι το μοναδικό εμπόδιο για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Η ισλαμιστική οργάνωση παραμένει «το μοναδικό εμπόριο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης του πυρός» με το Ισραήλ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Περιμένουμε να δούμε εάν, πραγματικά, μπορούν να δεχθούν το ‘ναι’ ως απάντηση για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Μπλίνκεν αργά χθες βράδυ στο Sedona Forum του Ινστιτούτου Μακέιν στην Αριζόνα. «Η πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, είναι πως το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ του λαού της Γάζας και μιας κατάπαυσης πυρός είναι η Χαμάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε επίσης ότι μια ισραηλινή επίθεση κατά της Ράφας, της πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, θα προκαλούσε ζημιά «πέραν του αποδεκτού».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων σε αυτή την πιθανή επίθεση. «Απουσία ενός τέτοιου σχεδίου, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, διότι θα προκαλούσε ζημιά πέραν αυτού που είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM