Γάζα: Μόνο το 4,6% της γης είναι καλλιεργήσιμο - «Καταστράφηκαν, τώρα υπάρχουν ερείπια»

Γάζα: Μόνο το 4,6% της γης είναι καλλιεργήσιμο - «Αυτό που κάποτε προσέφερε τροφή και εισόδημα, τώρα είναι ερείπια» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Λιγότερο από το 5% των εκτάσεων γης της Λωρίδας της Γάζας μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την παραγωγή τροφίμων και αυξάνει τον κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του United Nations Satellite Centre (UNOSAT).

Το επίπεδο καταστροφής δεν αφορά μόνο την απώλεια σε επίπεδο υποδομών αλλά «πρόκειται και για κατάρρευση του αγροδιατροφικού συστήματος της Γάζας», δηλώνει η Μπεθ Μπέτσντολ, υποδιευθύντρια του FAO. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες, υλικό που συγκρίθηκε με τη δορυφορική καταγραφή του εδάφους πριν από τον πόλεμο.

Μέχρι τον Απρίλιο 2025, περισσότερο του 80% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων του παλαιστινιακού θύλακα είχε υποστεί ζημιές και το 77,8% δεν είναι πλέον προσβάσιμο στους καλλιεργητές. Μόνο το 4,6% είναι διαθέσιμο για καλλιέργεια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Ράφα και στον βόρειο τομέα, όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη για το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων.

Το 71,2% των θερμοκηπίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί. Η Ράφα είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές στα θερμοκήπια. Το 82,8% των γεωτρήσεων έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Πριν από τον πόλεμο, η γεωργία αποτελούσε το 10% της οικονομίας της Γάζας. Περί τους 560.000 άνθρωποι ασχολούνταν αποκλειστικά ή μερικώς με τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία για τον βιοπορισμό τους.

«Αυτό που κάποτε προσέφερε τροφή, εισόδημα και σταθερότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τώρα είναι ερείπια. Με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα θερμοκήπια και τα πηγάδια κατεστραμμένα, η τοπική παραγωγή τροφίμων έχει σταματήσει πλήρως. Η ανοικοδόμηση θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις και μια διαρκή δέσμευση για την αποκατάσταση τόσο των μέσων βιοπορισμού όσο και της ελπίδας», τόνισε η Μπέτσντολ.

Νωρίτερα φέτος, ο FAO εκτίμησε ότι η συνολική αξία των ζημιών και των απωλειών που υπέστη ο αγροτικός τομέας στη Γάζα από την έναρξη των εχθροπραξιών το 2023 ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια (835 εκατομμύρια σε ζημιές και 1,3 δισεκατομμύρια σε απώλειες), ενώ οι ανάγκες αποκατάστασης και ανασυγκρότησης εκτιμώνται στα περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την κατάρρευση της εκεχειρίας, τα νούμερα αυτά έχουν αναμφίβολα αυξηθεί περαιτέρω, υπογραμμίζοντας την τεράστια πρόκληση της ανασυγκρότησης των μέσων βιοπορισμού για αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από fao.org


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Διεθνή / Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Περίπου 8 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του που οδήγησαν στην καταδίκη του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - Το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει
LIFO NEWSROOM