Γάζα: Μόνο το 4,6% της γης είναι καλλιεργήσιμο - «Καταστράφηκαν, τώρα υπάρχουν ερείπια»

Γάζα: Μόνο το 4,6% της γης είναι καλλιεργήσιμο - «Αυτό που κάποτε προσέφερε τροφή και εισόδημα, τώρα είναι ερείπια» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Λιγότερο από το 5% των εκτάσεων γης της Λωρίδας της Γάζας μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την παραγωγή τροφίμων και αυξάνει τον κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του United Nations Satellite Centre (UNOSAT).

Το επίπεδο καταστροφής δεν αφορά μόνο την απώλεια σε επίπεδο υποδομών αλλά «πρόκειται και για κατάρρευση του αγροδιατροφικού συστήματος της Γάζας», δηλώνει η Μπεθ Μπέτσντολ, υποδιευθύντρια του FAO. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες, υλικό που συγκρίθηκε με τη δορυφορική καταγραφή του εδάφους πριν από τον πόλεμο.

Μέχρι τον Απρίλιο 2025, περισσότερο του 80% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων του παλαιστινιακού θύλακα είχε υποστεί ζημιές και το 77,8% δεν είναι πλέον προσβάσιμο στους καλλιεργητές. Μόνο το 4,6% είναι διαθέσιμο για καλλιέργεια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Ράφα και στον βόρειο τομέα, όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη για το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων.

Το 71,2% των θερμοκηπίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί. Η Ράφα είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες καταστροφές στα θερμοκήπια. Το 82,8% των γεωτρήσεων έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Πριν από τον πόλεμο, η γεωργία αποτελούσε το 10% της οικονομίας της Γάζας. Περί τους 560.000 άνθρωποι ασχολούνταν αποκλειστικά ή μερικώς με τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, την αλιεία για τον βιοπορισμό τους.

«Αυτό που κάποτε προσέφερε τροφή, εισόδημα και σταθερότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τώρα είναι ερείπια. Με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα θερμοκήπια και τα πηγάδια κατεστραμμένα, η τοπική παραγωγή τροφίμων έχει σταματήσει πλήρως. Η ανοικοδόμηση θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις και μια διαρκή δέσμευση για την αποκατάσταση τόσο των μέσων βιοπορισμού όσο και της ελπίδας», τόνισε η Μπέτσντολ.

Νωρίτερα φέτος, ο FAO εκτίμησε ότι η συνολική αξία των ζημιών και των απωλειών που υπέστη ο αγροτικός τομέας στη Γάζα από την έναρξη των εχθροπραξιών το 2023 ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια (835 εκατομμύρια σε ζημιές και 1,3 δισεκατομμύρια σε απώλειες), ενώ οι ανάγκες αποκατάστασης και ανασυγκρότησης εκτιμώνται στα περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την κατάρρευση της εκεχειρίας, τα νούμερα αυτά έχουν αναμφίβολα αυξηθεί περαιτέρω, υπογραμμίζοντας την τεράστια πρόκληση της ανασυγκρότησης των μέσων βιοπορισμού για αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από fao.org


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM