Στις αρχές του Μαΐου, φωτογραφίες από το σχεδόν σκελετωμένο σώμα της 6 μηνών Siwar Ashour που γεννήθηκε και επιβιώνει στη Γάζα, έγινε το τραγικό σύμβολο της εσκεμμένης πείνας και στον θύλακα.
Στην εκπνοή του ίδιου μήνα, ο καμεραμάν που συνεργάζεται με το BBC επέστρεψε στο καταφύγιο της μητέρας και της γιαγιάς της Siwar. Είναι το μωρό, του οποίου «το κλάμα στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis τον επηρέασε τόσο πολύ, όταν γύρισε εκεί νωρίτερα αυτό το μήνα, που μου έγραψε για να μου πει ότι κάτι είχε σπάσει μέσα του», γράφει ο Fergal Keane, ανταποκριτής για λογαριασμό του BBC που επικοινωνεί με τον τοπικό καμεραμάν.
Η Siwar ζύγιζε μόλις λίγο περισσότερο από 2 κιλά, την ώρα που ένα μωρό πέντε μηνών πρέπει να είναι περίπου 6 κιλά ή περισσότερο. Πήρε έκτοτε εξιτήριο και βρίσκεται τώρα στο σπίτι της, στο δρόμο με τα υπόλοιπα κονιορτοποιημένα σπίτια και τα πρόχειρα καταφύγια από καραβόπανο.

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος»
Ο τοπικός καμεραμάν διεξάγει την έρευνά του σε δύσκολες συνθήκες. Γράφει ο Keane: «Πριν από λίγες ημέρες του έστειλα μήνυμα για να τον ρωτήσω πώς τα πάει. "Δεν είμαι καλά", μου απάντησε. "Μόλις πριν από λίγο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την εκκένωση των περισσότερων περιοχών του Χαν Γιουνίς... Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε - δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάμε. Το Al-Mawasi είναι εξαιρετικά υπερπλήρες με εκτοπισμένους ανθρώπους. Είμαστε χαμένοι και δεν έχουμε ιδέα ποια είναι η σωστή απόφαση αυτή τη στιγμή""».
Ο εικονολήπτης βρίσκει μια παράγκα, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν τρία στρώματα, μια συρταριέρα και ένας καθρέφτης που αντανακλά το φως του ήλιου στο πάτωμα μπροστά από τη Siwar, τη μητέρα της Najwa και τη γιαγιά της, Reem.
Η Siwar μοιάζει ήσυχη και ασφαλής από την προστατευτική παρουσία των δύο γυναικών. Το μωρό δεν μπορεί να απορροφήσει το κανονικό γάλα λόγω σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης και υπό συνθήκες πολέμου αλλά και από τον ισραηλινό αποκλεισμό στην είσοδο βοήθειας, υπάρχει σοβαρή έλλειψη της φόρμουλας που χρειάζεται.
Η 23χρονη Najwa εξηγεί ότι η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο Nasser, οπότε οι γιατροί της έδωσαν εξιτήριο με ένα κουτί βρεφικό γάλα πριν από αρκετές ημέρες.
Τώρα, το βάρος του μωρού έχει αρχίσει να πέφτει και πάλι. «Οι γιατροί μου είπαν ότι η Siwar βελτιώθηκε και είναι καλύτερα από πριν, αλλά νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι αδύνατη. Της βρήκαν μόνο μια κονσέρβα γάλα και [έχει] αρχίσει να τελειώνει».
«Οι μύγες χορεύουν μπροστά στο πρόσωπο της Siwar», περιγράφει ο Keane. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Τα έντομα πέφτουν πάνω της, πρέπει να την καλύπτω με ένα μαντήλι για να μην την αγγίζει τίποτα» συνεχίζει η 23χρονη.
Η Siwar ζει με τους ήχους των βομβαρδισμών από όταν γεννήθηκε. «Καταλαβαίνει αυτά τα πράγματα. Ο ήχος των τανκς, των πολεμικών αεροπλάνων και των ρουκετών είναι τόσο δυνατός και είναι κοντά μας. Όταν η Siwar ακούει αυτούς τους ήχους, τρομάζει και κλαίει. Αν κοιμάται, ξυπνάει ξαφνιασμένη και κλαίει», λέει η μητέρα της.
Πολλές μητέρες στη Γάζα δεν μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους λόγω σημαντικής έλλειψης τροφής.
Η ίδια η Najwa ήταν υποσιτισμένη όταν γεννήθηκε η Siwar. Αυτή και η μητέρα της, Reem, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν κάτι να φάνε. «Στην περίπτωσή μας, δεν μπορούμε να παρέχουμε γάλα ή πάνες λόγω των τιμών και του κλεισίματος των συνόρων».
Στις 22 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατιωτικός οργανισμός Cogat δήλωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στη Γάζα. Είπε ότι «σημαντικές ποσότητες παιδικών τροφών και αλεύρι για αρτοποιεία» είχαν εισαχθεί στον θύλακα τις τελευταίες ημέρες.

«Υπάρχει μόνο το παρόν και και το πώς θα επιβιώσεις»
Ο οργανισμός έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η Χαμάς «κλέβει τη βοήθεια», ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, 20 όμηροι από εκείνους που κατέλαβε η Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί και οι άλλοι 30, νεκροί.
Οργανώσεις αρωγής, όπως ο ΟΗΕ και πολλές ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Βρετανίας, απορρίπτουν το σχόλιο της Cogat ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης μιλήσει για ανθρώπους που «λιμοκτονούν» στη Γάζα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την ποσότητα της βοήθειας που έχει επιτρέψει το Ισραήλ στη Γάζα ως «ένα κουταλάκι του γλυκού». Είπε ότι ο λαός της Παλαιστίνης «υπομένει τη σκληρότερη ίσως φάση αυτής της σκληρής σύγκρουσης» με περιορισμένες προμήθειες καυσίμων, καταφυγίων, μαγειρικού αερίου και προμηθειών καθαρισμού νερού.
Στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν, ότι το 80% της Γάζας έχει πλέον χαρακτηριστεί είτε ως ισραηλινή στρατιωτική ζώνη είτε ως μέρος όπου οι άνθρωποι έχουν διαταχθεί να φύγουν.
Η μόνη σταθερά είναι η επιβίωση των εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας, όπως η Najwa και η κόρη της Siwar. «Δεν σκέφτεται κανείς το μέλλον ή το παρελθόν» λέει η Najwa. «Υπάρχει μόνο το παρόν και και το πώς θα επιβιώσεις».