Γάλλος επιχειρηματίας διατύπωσε μια «τρελή» ιδέα για την ενίσχυση του πολιτιστικού τομέα μετά το πλήγμα που έχει δεχθεί από τον κορωνοϊό: να πωληθεί η Μόνα Λίζα.

 

Ο Stephane Distinguin, ιδρυτής και CEO της τεχνολογικής εταιρείας Fabernovel αρχικά διατύπωσε αυτή την ιδέα σε άρθρο του στο περιοδικό Usbek & Rica, ενώ την υποστήριξε και σε συνέντευξη στην Corriere della Sera.

 

«Η συμβουλή μου είναι να πουλήσουμε τα "οικογενειακά κειμήλια". Σίγουρα όχι για να βγάλουμε χρήματα, αλλά για να χρηματοδοτήσουμε την αναβίωση του κόσμου του πολιτισμού, που σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να μην επιβιώσει από τον κορωνοϊό», ανέφερε ο επιχειρηματίας.

 

«Ένα προφανές αντανακλαστικό είναι να πουλήσουμε ένα πολύτιμο αντικείμενο, όσο πιο ακριβά γίνεται, αλλά που είναι όσο το δυνατόν λιγότερης κρίσιμης σημασίας για το μέλλον μας. Ένας πίνακας μπορεί εύκολα να μετακινηθεί και να παραδοθεί. Και έχουμε πολλούς πίνακες. Εξάλλου, πόσοι επισκέπτες στο Λούβρο και θαυμαστές της Μόνα Λίζα βρίσκουν χρόνο για να περιεργαστούν στην ίδια αίθουσα τον 67 τετραγωνικών μέτρων "Γάμο στην Κανά" του Πάολο Βερονέζε, με τις 130 μορφές;», αναφέρει στο άρθρο του ο Distinguin.

 

«Το 2020, πρέπει να βρούμε τα χρήματα εκεί που βρίσκονται. Οπότε, ας πουλήσουμε "οικογενειακά κειμήλια". Διαφορετικά, μόνο οι Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Disney, Netflix, Alibaba και Tencents αυτού του κόσμου θα μπορούν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του πολιτισμού», συνεχίζει.

 

Το όνομα του Μπέζος στη Μόνα Λίζα 

Έχει και εναλλακτική πρόταση αντί για την πώληση όμως, στα πρότυπα αυτού που γίνεται με εταιρείες οι οποίες πληρώνουν για να δοθεί το όνομά τους σε γήπεδα. «Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο με τη Μόνα Λίζα; Για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Τζεφ Μπέζος, τα 50 δισεκατομμύρια είναι μόνο το ένα τρίτο της περιουσίας του, μετά βίας το ποσό που έδωσε στην πρώην σύζυγό του στο πρόσφατο διαζύγιο. Γιατί να μην μετονομάσουμε τον πίνακα σε "Mona Lisa del Giocondo-Bezos";», έγραψε.

 

Πώς υπολόγισε την τιμή

 

Όσο για την τιμή στην οποία πρέπει να πουληθεί η Μόνα Λίζα, λέει ότι θα πρέπει να είναι «τρελή», για να έχει λογική αυτή η κίνηση. «Υπολόγισα ότι θα χρειαστούν όχι λιγότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση της Μόνα Λίζα», έγραψε και εξήγησε ότι ο «μικρότερης σημασίας» πίνακας Salvator Mundi (Σωτήρας του Κόσμου)- επίσης έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι- πωλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια και κατέληξε στο γιοτ Σαουδάραβα πρίγκιπα.

 

«Μπορούμε να περιμένουμε πάνω από το 100πλάσιο ποσό για τον πιο διάσημο πίνακα στον κόσμο», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου», που μεταφέρθηκε στο Παρίσι από την Ιταλία για έκθεση, ασφαλίστηκε για 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Έγραψε ακόμη ότι άλλος ένας παράγοντας για τον καθορισμό της αξίας της Μόνα Λίζα είναι το «πόσα φέρνει» ο πίνακας- σε άμεσα ή έμμεσα έσοδα- αναφέροντας ότι «τουλάχιστον 2 εκατομμύρια τουρίστες πηγαίνουν στο Λούβρο μόνο για τη Μόνα Λίζα. Με 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε τουρίστα, αυτά είναι τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο», έγραψε.