Γαλλία: Σήμερα οι δημοτικές εκλογές, με βαρύ πλήγμα απειλείται ο Μακρόν

Γαλλία: Σήμερα οι δημοτικές εκλογές, με βαρύ πλήγμα απειλείται ο Μακρόν Facebook Twitter
Η Αν Ινταλγκό αναμένεται να επανεκλεγεί δήμαρχος Παρισιού (Πηγή φωτό EPA)
0

Στη Γαλλία διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών και οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν βαρύ πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου κινδυνεύει να μην καταφέρει να επικρατήσει σε καμία μεγάλη πόλη, σύμφωνα με τις μετρήσεις. Η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης καθυστέρησε, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πριν από ένα χρόνο, ο Μακρόν ήλπιζε ότι οι δημοτικές εκλογές θα βοηθούσαν το «νεαρό» κόμμα του, το LaRem, να εδραιωθεί σε πόλεις, ανάμεσά τους και το Παρίσι, ενόψει της αναμενόμενης προσπάθειας του προέδρου για επανεκλογή το 2022. Όμως, τελευταία οι συνεργάτες του υποβάθμισαν τις προσδοκίες για τις τοπικές εκλογές.

Στο Παρίσι, όπου στρέφονται τα βλέμματα όπως είναι αναμενόμενο, η Αν Ινταλγκό- η σοσιαλίστρια νυν δήμαρχος- αναμένεται να πετύχει άνετη νίκη. Οι Πράσινοι αναμένεται να τα πάνε καλά σε πόλεις όπως η Λιόν, η Μασσαλία και η Μπορντό, σε κάποιες περιπτώσεις σε συμμαχία με την αριστερά, επεκτείνοντας τη δυναμική που κατέγραψαν στις ευρωεκλογές του 2019. Και στο Περπινιάν, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν μπορεί να αποκτήσει έλεγχο σε πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων για πρώτη φορά.

Στο μεταξύ, μετά τις δημοτικές εκλογές, αναμένεται ανασχηματισμός. Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά τον Εντουάρ Φιλίπ, καθώς ο πρωθυπουργός είναι υποψήφιος για την παλιά του θέση, αυτή του δημάρχου της Χάβρης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ