Γαλλία: Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Μακρόν -Ο ρόλος των ψηφοφόρων του Μελανσόν

Αφίσες Μακρόν και Λεπέν Facebook Twitter
Φωτ: Chesnot/Getty Images
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinionway-Kéa Partners για την Les Echos και το Radio Classique.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 69%.

Νωρίτερα δόθηκαν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της BVA για τα RTL και ORANGE που πιστώνουν τον απερχόμενο πρόεδρο με το 54% των ψήφων. Η αποχή από την ψηφοφορία τοποθετείται το 27%.

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: «Κλειδί» οι ψηφοφόροι Μελανσόν

Στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του Μελανσόν φαίνονται να κλίνουν στο δεύτερο γύρο περισσότερο υπέρ του Μακρόν και λιγότερο υπέρ της Λεπέν, ενώ η προβλεπόμενη «μέση συμμετοχή» αναμένεται να φτάσει το 73%, επίπεδο πολύ κοντά σε αυτό του πρώτου γύρου (73,7%), αποδίδουν οι δημοσκόποι την όλο και περισσότερο πιθανολογούμενη επικράτηση του Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το 2017, ο Μακρόν κέρδισε με 66,1% των ψήφων έναντι 33,9%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA, εννέα ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν σκέφτεται είτε να απόσχει (30%), είτε να ψηφίσει λευκό (22%). Όμως, αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν, είναι πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν (30%) παρά υπέρ της Μαρίν Λεπέν (18%).

Επίσης, ο Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά στις ηλικίες μεταξύ 70 ετών και άνω (70% έναντι 30% για την Λεπέν), αλλά η διαφορά του έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας βρίσκεται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους στις ηλικίες 35 έως 49 ετών (49% για τον απερχόμενο πρόεδρο έναντι 51% για την Λεπέν).

Η εφημερίδα Le Figaro σημειώνει ωστόσο πως εάν ο Μακρόν θέλει να βγει νικητής από την προεδρική αναμέτρηση, στο διάστημα που τον χωρίζει από την κάλπη της 24ης Απριλίου, θα πρέπει να σβήσει την εικόνα του προέδρου των πλουσίων και να την αντικαταστήσει από την εικόνα ενός προέδρου προσεκτικού και προστατευτικού που βρίσκεται κοντά στον απλό πολίτη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε αυτό το θέμα της εγγύτητας, ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίζει σημαντικό έλλειμμα έναντι της Λεπέν. Έρευνα του Ifop έδειξε ότι το 35% των Γάλλων θεωρούσαν πως ο Μακρόν βρίσκεται κοντά στις ανησυχίες τους, έναντι ποσοστού 60% για την Λεπέν.

Στην ίδια εφημερίδα εξάγονται συμπεράσματα, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Όπως αναφέρεται, ο Mακρόν, στον πρώτο γύρο, ήρθε πρώτος στις 184 από τις 343 εκλογικές περιφέρειες που επικράτησε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Στις περιφέρειες που στις προηγούμενες βουλευτικές είχαν επικρατήσει οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι η Λεπέν, στον πρώτο γύρο των προεδρικών βρέθηκε στην πρώτη θέση στις 54, έναντι 39 για τον Mακρόν και 10 για τον Μελανσόν.

Συνολικά, ο  Μακρόν ήλθε πρώτος σε 256 περιφέρειες, η Λεπέν σε 206 και ο Μελανσόν σε 104 περιφέρειες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM