Politico: Τα 5 συμπεράσματα του α' γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Politico: Τα 5 συμπεράσματα του α' γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών Facebook Twitter
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που διεξήχθη την Κυριακή. Πίσω του βρέθηκε η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, όπως άλλωστε είχε γίνει και το 2017.

Μόνο που τώρα, η προεδρική μάχη των δύο φαίνεται πιο αμφίρροπη. Τότε, ο Μακρόν είχε νικήσει εύκολα την Λεπέν, στον δεύτερο γύρο, κερδίζοντας το 66% των ψήφων. Πέντε χρόνια μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να συνεχίζει να κυριαρχεί στην γαλλική πολιτική σκηνή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα διατηρήσει την προεδρία, ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να χαράζει τον δικό της πολιτικό δρόμο, ελπίζοντας να βρεθεί στο Ελιζέ.

Η πορεία δείχνει μια πολύ πιο στενή σύγκρουση στον δεύτερο γύρο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, νέα δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria για λογαριασμό των Le Parisien, France Télévisions και Radio France, δείχνει πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει στην γαλλική προεδρία με ποσοστό 54% και την Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί με 46%.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος δεν μπορεί να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Η Λεπέν μπορεί να υπολογίζει στους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του να την υποστηρίξουν στις 24 Απριλίου.

Από την άλλη, ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την Λεπέν στον β’ γύρο. «Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ... δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν... δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε. Όμως, πολλοί από τους ψηφοφόρους του είναι πιθανό να μην ψηφίσουν, ενώ άλλοι θα μοιραστούν ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν.

Τα 5 συμπεράσματα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Λίγο μετά τον α΄ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, το Politico παραθέτει πέντε συμπεράσματα.

Μακρόν και Λεπέν οι επικρατέστεροι στην πολιτική σκηνή

Η επανάληψη του γύρου του 2017 επιβεβαιώνει ότι το χάσμα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς δεν έχει πλέον σημασία στη Γαλλία και έχει αντικατασταθεί από μια αντίθεση μεταξύ ενός κυρίαρχου μπλοκ που είναι φιλοευρωπαϊκό και ανοιχτό στον έξω κόσμο, από τη μια πλευρά, και ένα μέτωπο εθνικιστών, από την άλλη.

Και οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν υψηλότερα ποσοστά από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αφήνοντας την παραδοσιακή Δεξιά και Αριστερά σε μια ακόμη πιο σαθρή κατάσταση από ό,τι πριν. Ο Μακρόν από το 24% του α΄γύρου το 2017 άγγιξε το 27,6% την Κυριακή, ενώ η Λεπέν από το 21,3% έφτασε στο 23,4%.

Το χάσμα μεταξύ τους, όμως, είναι μεγαλύτερο από την προηγούμενη φορά, δείχνοντας ότι ο Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους παρά τις διαμάχες στα τελευταία μέτρα της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης συμβουλευτικών εταιρειών με κρατικές δαπάνες. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το ακροδεξιό μπλοκ -η Μαρίν Λεπέν, ο Ερίκ Ζεμούρ και ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Αινιάν- συγκέντρωσαν το 30% των συνολικών ψήφων.

Ο Ζεμούρ δεν έγινε Τραμπ

Ο τηλεοπτικός σταρ, Ερίκ Ζεμούρ, που έγινε πολιτικός, τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε ακόμη και δεύτερος, πίσω από τον Μακρόν, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, κατρακύλησε θεαματικά στις δημοσκοπήσεις, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ήρθαν στο φως παλαιότερα σχόλιά του στα οποία επαινούσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρκέστηκε σε ένα πενιχρό 7%.

Παρά τις σκληρές μάχες τους σε όλη την εκστρατεία, υποστήριξε γρήγορα τη Μαρίν Λεπέν. «Έχω διαφωνίες με τη Μαρίν Λεπέν», είπε ο Ζεμούρ στην ομιλία του την Κυριακή, «αλλά υπάρχει ένας άνθρωπος απέναντι στη Μαρίν Λεπέν που έχει αφήσει να μπουν στη χώρα 2 εκατομμύρια μετανάστες. Γι' αυτό το λόγο καλώ τους ψηφοφόρους μου να ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν», είπε.

Το εάν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ακροδεξιά συμμαχία αποτελεί ερώτημα. Πάντως, ο Νικολά Μπέι και ο Ζιλμπέρ Κόλαρντ, δύο ευρωβουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα της Λεπέν για να ενταχθούν σε αυτό του Ζεμούρ - δεν ενέκριναν μια πιθανή συμμαχία μαζί της, σε περίπτωση που κερδίσει τον β΄ γύρο.

Μελανσόν, ο τελευταίος της Αριστεράς

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν βρέθηκε στην τρίτη θέση με 21,95%, καταφέρνοντας να σαρώσει τις περισσότερες από τις αριστερές ψήφους της χώρας. Σύμφωνα με το Politico, είναι η μεγαλύτερη έκπληξη του πρώτου γύρου, αφού, παρόλο που οι δημοσκόποι κατέγραφαν την άνοδό του τις τελευταίες εβδομάδες, κανείς δεν περίμενε να φτάσει τόσο κοντά στην Λεπέν.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις και τελικά επωφελήθηκε από το γεγονός ότι θεωρείται ο μόνος βιώσιμος υποψήφιος της Αριστεράς. Άλλοι αριστεροί υποψήφιοι, όπως ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ και ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων, κατέληξαν με χαμηλότερα ποσοστά από το αναμενόμενο.

Οι ψηφοφόροι του αναμένεται να παίξουν βασικό ρόλο στον β’ γύρο. «Δεν πρέπει να δώσετε καμία ψήφο στην Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές κατά την ομιλία του, την Κυριακή. Ωστόσο, δεν ζήτησε συγκεκριμένα ψήφο υπέρ του Μακρόν – αφήνοντας το εκλογικό του σώμα με την επιλογή μεταξύ του να μην ψηφίσει και να στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του Μελανσόν ενδέχεται να απέχουν από τον δεύτερο γύρο, προέβλεψε δημοσκόπηση του Ifop την Κυριακή, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να μοιραστούν μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.

Τα πρώην κυβερνώντα κόμματα είναι νεκρά

Αυτές οι προεδρικές εκλογές ολοκλήρωσαν αυτό που ξεκίνησε ο Μακρόν το 2017: Τα πρώην κυβερνώντα κόμματα - το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συντηρητικοί Les Républicains - έχουν πλέον καταστραφεί οριστικά και είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσαν να ανακάμψουν.

Η Βαλερί Πεκρές, η οποία εκπροσωπούσε το Les Républicains, συγκέντρωσε κάτω από το 5%. Αυτό προκαλεί διπλή αμηχανία, όπως αναφέρει το Politico: Δεν είναι μόνο το χαμηλότερο αποτέλεσμα για το κόμμα στην ιστορία του, αλλά σημαίνει επίσης ότι το Les Républicains δυνητικά δεν θα λάβει αποζημίωση για τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας -καθώς τα κόμματα πρέπει να φτάσουν το όριο του 5% για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Οι μακροχρόνιες διχόνοιες, δε, έγιναν σαφείς αμέσως μετά τα αποτελέσματα, καθώς η Πεκρές είπε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Μακρόν, ενώ ο δεξιός εσωτερικός αντίπαλός της, Ερίκ Σιοτί, είπε ότι δεν θα το κάνει.

Όσο για τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, δεν μπόρεσε να αγγίξει ούτε το 2%. Αυτό είναι τρεις φορές λιγότερο από το ήδη ιστορικά χαμηλό ποσοστό του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, το 2017.

Αποχή μικρότερη από την αναμενόμενη

Τα ποσοστά αποχής ήταν σίγουρα υψηλά — αλλά όχι τόσο όσο αναμενόταν. Η αποχή υπολογίζεται στο περίπου 26% από την Ipsos. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το 2017, όταν το 77% των ατόμων που είχε δικαίωμα ψήφου ψήφισαν και το 23% δεν προσήλθε στις κάλπες.

Ωστόσο, το ποσοστό αποχής είναι χαμηλότερο από το 2002. Πριν από δύο δεκαετίες, σχεδόν το 28,5% των Γάλλων αποφάσισαν να απέχουν, κάτι που βοήθησε τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον πατέρα της Μαρίν, να περάσει για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο. Το αποτέλεσμα της Κυριακής διαψεύδει ορισμένους δημοσκόπους, οι οποίοι είχαν προβλέψει ρεκόρ αποχής της τάξης του 30%.

Με πληροφορίες Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ