Γαλλία: Πέθανε ο Ντανιέλ Ντεφέρ, ιδρυτής της AIDES και σύντροφος του Μισέλ Φουκώ

Γαλλία: Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ιδρυτής της AIDESΝτανιέλ Ντεφέρ Facebook Twitter
Φωτ:Youtube
0

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε χθες ο Γάλλος κοινωνιολόγος Ντανιέλ Ντεφέρ, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης AIDES, για το AIDS και σύντροφος του φιλοσόφου Μισέλ Φουκώ για πάνω από 20 χρόνια. 

Η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του ιδρυτή της, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο Ντανιέλ Ντεφέρ συνέβαλε  τα μέγιστα στο να «σπάσει» η σιωπή και η περιθωριοποίηση όσων μολύνονται από τον ιό του AIDS.  

«Ο Ντανιέλ Ντεφέρ έβαλε τον ασθενή στο επίκεντρο. Χωρίς εκείνον, δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της AIDES Ορελιέν Μποκάμπ. 

Ο αγώνας του Ντανιέλ Ντεφέρ για το ΑIDS

Ο υφηγητής φιλοσοφίας Ντανιέλ Ντεφέρ ίδρυσε την AIDES μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του διάσημου συντρόφου του Μισέλ Φουκώ, τον Ιούνιο του 1984, σε ηλικία 57 ετών.  

«Είχαμε αγωνιστεί μαζί, και στο πλαίσιο του πένθους μου συνέχισα την ακτιβιστική δουλειά», εξηγούσε το 2000, αναφερόμενος στο πώς ξεκίνησε το εγχείρημά του. 

«Ήθελα να ζήσω αυτό το πένθος συνεχίζοντας την κοινή μας ιστορία γύρω από το ηθικό ζητούμενο που ήταν το να πάρω τον λόγο», δήλωσε σε μια συνέντευξή του το 1996.

Η AIDES, «παιδί της οργής και του πένθους του, έγινε η πρώτη οργάνωση που αγωνίζεται εναντίον του HIV/AIDS στη Γαλλία και ζωντανός, ενσαρκωμένος και μαχητικός φόρος τιμής στον σύντροφό του στον αγώνα», ανέφερε η ανακοίνωση της AIDES χθες. 

Ο πανεπιστημιακός, που αφήνει πίσω την «απαράγραπτη μνήμη» μιας ζωής «αγώνα», συνειδητοποιούσε πως «η σιωπή» και «ο στιγματισμός» που επιβαλλόταν στους ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται από τον ιό εμπόδιζε «την έναρξη αληθινής κινητοποίησης» για την καταπολέμησή του, την εύρεση «κατάλληλων εργαλείων και αποτελεσματικών λύσεων», επισήμανε η οργάνωση στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Μαζί με τον Φουκ;v, ο Ντανιέλ Ντεφέρ υπήρξε συνιδρυτής το 1971 του εφήμερου Οργανισμού Πληροφόρησης για τις Φυλακές (Groupe d’information sur les prisons, GIP), που φιλοδοξούσε να δώσει τον λόγο στους κρατούμενους, να ευαισθητοποιήσει για τις συνθήκες εγκλεισμού, να δώσει τροφή για στοχασμό όσον αφορά τη φυλακή ως μηχανισμό ποινικού κολασμού και κοινωνικού αποκλεισμού. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ