Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός, κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. 

 

Στις εκλογές- που σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή και την πριμοδότηση των απερχόμενων αιρετών αρχόντων, κυρίως των προερχόμενων από την δεξιά- ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 εκ των 13 περιφερειών για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις. 

 

Οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν επίσης δεν είναι θετικές, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

 

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5- 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

 


Στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής (PACA), ο απερχόμενος πρόεδρος της δεξιάς Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Les Républicains προηγείται, με μικρή διαφορά, του υποψήφιου του Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριανί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των exit poll.

 

Στη βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Les Républicains Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος.

 

Γενικά, διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί το LR και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche, το οποίο δεν διαθέτει βάσεις στην γαλλική περιφέρεια.

 

Οι Οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, επίσης δεν έχουν καλά εκλογικά αποτελέσματα στις σημερινές εκλογές. Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP