Την οργισμένη αντίδραση υπουργού προκάλεσε ο τρόπος που ένα γαλλικό ριάλιτι παρουσίασε τη λεγόμενη «τελετή του μαντηλιού», με την οποία οι νύφες υποτίθεται πως αποδεικνύουν ότι είναι παρθένες.

 

Η υπουργός Ιθαγένειας, Μαρλέν Σιαπά, εξέφρασε την οργή της σε επιστολή της προς το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Γαλλίας (CSA) για το ριάλιτι «Incroyables mariages gitans». Αυτό που προκάλεσε την αντίδρασή της ήταν η άκριτη αντιμετώπιση του επίμαχου τελετουργικού από το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

 

Η σειρά του TFX καταγράφει της γαμήλιες παραδόσεις της κοινότητας Ρομά που ζει στην πόλη Περπινιάν. Σε επεισόδιο του Φεβρουαρίου, οι τηλεθεατές ανάμεσα στις προετοιμασίες για έναν πολυτελή γάμο είδαν το κρεβάτι στο οποίο θα γινόταν η τελετή για το «τεστ παρθενίας» στη νύφη.

 

«Σε αυτό το κρεβάτι μια γυναίκα, με ειδική εκπαίδευση, θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του υμένα της Ναόμι, με ένα απαλό μαντήλι. Η τελετή του μαντηλιού είναι προγονική και αναπόφευκτη. Αν η Ναόμι είχε σεξουαλικές σχέσεις, ο γάμος θα ματαιωθεί», ήταν η περιγραφή στο επεισόδιο.

 

Σε άλλες σκηνές του επεισοδίου, γυναίκες της κοινότητας εξήγησαν γιατί η τελετή είναι σημαντική. «Γίνεται για την οικογένεια του αγοριού. Ώστε να ξέρουν ότι πήρε μια όμορφη γυναίκα που είναι παρθένα», ανέφερε μία γυναίκα.

 

«Από τότε που ήταν μωρό μεγάλωσε γνωρίζοντας ότι πρέπει να γίνει αυτή η τελετή, για να γίνει ο γάμος της», δήλωσε άλλη.

 

Σε ερώτηση για αν θα πρέπει να τίθεται ανάλογο ερώτημα και για τους άνδρες, μια άλλη γυναίκα απάντησε: «Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Ξεκινούμε επί της αρχής ότι αν ένας νέος άνδρας δεν διασκεδάσει και δεν βγει με άλλα κορίτσια προτού παντρευτεί, μετά αυτό θα του λείψει. Είναι μια εμπειρία που πρέπει να έχει».

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάζει τα τεστ παρθενίας ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, έχει επισημάνει ότι η εξέταση του υμένα δεν μπορεί να αποδείξει αν κάποια γυναίκα είχε σεξουαλικές σχέσεις.

 

Η οργή της υπουργούΣτην επιστολή της η Μαρλέν Σιαπά δήλωσε εξοργισμένη με την άκριτη παρουσίαση του θέματος από το ριάλιτι.

 

«Ολόκληρος ο θεσμός του γάμου ποδοπατήθηκε, χωρίς τον όποιο κατάλληλο σχολιασμό», τόνισε και υπογράμμισε ότι οι σκηνές ήταν «ακόμη πιο αποκρουστικές», επειδή η εθνοσυνέλευση μόλις είχε ψηφίσει νομοσχέδιο που «απαγορεύει τα τεστ παρθενίας και διασφαλίζει τη συναίνεση και των δύο συντρόφων για τον γάμο».

 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που είναι τώρα στη γερουσία, απαγορεύει την έκδοση πιστοποιητικών παρθενίας από γιατρούς. Το εν λόγω άρθρο στοχεύει κυρίως στη μουσουλμανική κοινότητα, καθώς κάποιες οικογένειες επιμένουν να υπάρχει απόδειξη παρθενίας πριν από τον γάμο.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι γιατροί που δίνουν πιστοποιητικά παρθενίας θα κινδυνεύουν με έναν χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Επίσης, οι μη υγειονομικοί που κάνουν τεστ παρθενίας, ακόμη και με τη συναίνεση της γυναίκας, θα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για βιασμό.

 

Η Μαρλέν Σιαπά έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για προγράμματα της γαλλικής τηλεόρασης και στο παρελθόν. Πέρυσι, ως υπουργός Ισότητας, έδωσε εντολή να συνταχθεί έκθεση η οποία επέκρινε τα ριάλιτι για τη διαιώνιση στερεοτύπων.

 

«Τα ριάλιτι δίνουν έμφαση στην υπερ-θηλυκότητα των γυναικών υποψηφίων και την υπερ-αρρενωπότητα των ανδρών. Από αυτό τον διαχωρισμό πηγάζει μια εικόνα για τις σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που είναι στερεοτυπική και άνιση», ανέφερε η έκθεση.

 

Με πληροφορίες από ΒΒC

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr