Γαλλία: Ο Σαρκοζί θα δικαστεί για διαφθορά

Γαλλία: Ο Σαρκοζί θα δικαστεί για διαφθορά Facebook Twitter
EPA
0

Για πρώτη φορά στη Γαλλία, ένας πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δικαστεί για διαφθορά.

Η δίκη του Νικολά Σαρκοζί στη λεγόμενη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα διεξαχθεί από τις 5 Οκτωβρίου, αποφάσισε σήμερα το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού.

Ο Σαρκοζί θεωρείται ύποπτος ότι επιχείρησε στις αρχές του 2014, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που τον αφορούσε με αντάλλαγμα μια ευμενή μετάθεση του Αζιμπέρ στο Μονακό.

Η δίκη για "διαφθορά" και "αθέμιτη άσκηση επιρροής" του Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 22 Οκτωβρίου μετά μια ενδιάμεση ακρόαση που ορίστηκε στις 17 του προσεχούς Ιουνίου.

Είναι πρωτόγνωρη στη Γαλλία η δίκη ενός προέδρου της για διαφθορά, παρότι ο προκάτοχος του Σαρκοζί, ο Ζακ Σιράκ, αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Το 2011 ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικαζόταν για "υπεξαίρεση δημοσίων πόρων" και "κατάχρηση της εμπιστοσύνης" σε μια υπόθεση με εικονικές θέσεις εργασίας στη Δημαρχία του Παρισιού τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM