Ο πρώην χειρουργός Joël Le Scouarnec, που δικάζεται στη Βαν της Γαλλίας από τα τέλη Φεβρουαρίου, μίλησε για τελευταία φορά πριν το δικαστήριο αποσυρθεί για να συνεδριάσει.
Κατηγορούμενος για μια σειρά από σεξουαλικά εγκλήματα με 299 φερόμενα θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν παιδιά, ο Joel Le Scouarnec, θεωρείται ο χειρότερος παιδοβιαστής στην ιστορία της Γαλλίας και ίσως, ολόκληρης της Ευρώπης.
«Δεν ζητώ από το δικαστήριο καμία επιείκεια. Απλώς δώστε μου το δικαίωμα να γίνω καλύτερος και να ανακτήσω εκείνο το κομμάτι της ανθρωπιάς μου που μου έλειπε τόσο πολύ», ζήτησε στο τέλος της υπεράσπισής του, η οποία ανακοίνωσε ότι ο κατηγορούμενος «δεν ζητά να αποφύγει την ποινή που ζήτησε ο εισαγγελέας».
Γαλλία: «Ο διάβολος με τη λευκή ρόμπα»
Την Παρασκευή, ο εισαγγελέας περιέγραψε τον Le Scouarnec ως τον «διάβολος με τη λευκή ποδιά». Ο εισαγγελέας ζήτησε τη μέγιστη ποινή, 20 χρόνια φυλάκισης, και μια ολόκληρη σειρά μέτρων ασφαλείας λόγω του «πολύ υψηλού κινδύνου υποτροπής».
Γαλλία: Τι προβάλλει η υπεράσπιση ως θετικά στην «εξέλιξή του»
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Le Scouarnec «διέπραξε το αδιανόητο ως χειρουργός, αλλά επίσης περιέθαλψε, θεράπευσε, έσωσε και ανακούφισε χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ένας από τους δικηγόρους του, ο Thibaut Kurzawa. «Το να περιορίσουμε τον Joël Le Scouarnec σε αυτό που έκανε λάθος, κατά τη διάρκεια μιας τόσο μακράς περιόδου, με τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων, θα ήταν σαν να αρνούμαστε το άλλο πρόσωπο ενός ανθρώπου», πρόσθεσε.
Η υπεράσπιση του 74χρονου Joël Le Scouarnec έχει ήδη παραδεχτεί ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του, ότι είναι ένοχος, αλλά τονίζει σταθερά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη σύλληψή του στο Jonzac (Charente-Maritime) το 2007 μετά τον βιασμό μιας εξάχρονης γειτόνισσας. «Αυτή η δουλειά με τον εαυτό του ήταν τελικά καρποφόρα και κατέληξε σε ένα σημαντικό επίτευγμα: την πλήρη και ολοκληρωμένη αναγνώριση όλων των γεγονότων για τα οποία κατηγορείται».
Γαλλία: Ο Joël Le Scouarnec ομολόγησε και τη σεξουαλική κακοποίηση της εγγονής του
Ο Joël Le Scouarnec ομολόγησε ακόμη και σεξουαλική βία κατά της εγγονής του που είχε ήδη παραγραφεί, καθώς και άλλες, άγνωστες ακόμη, πράξεις σεξουαλικής βίας, όπως αυτές που διαπράχθηκαν κατά της ίδιας της εγγονής του, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο νέας διαδικασίας στην εισαγγελία του Lorient.
Σύμφωνα με τον Thibaut Kurzawa, μετά τη σύλληψή του -πριν από οκτώ χρόνια- ο κατηγορούμενος «έδωσε έναν όρκο: να προχωρήσει μπροστά και να επανορθώσει και αυτή η επανόρθωση είναι που τον οδηγεί, ως η μόνη πυξίδα στο κελί του».
Από την έναρξη της δίκης, η υπεράσπιση έχει επαναλάβει ότι δεν επιδιώκει να «αφαιρέσει την ευθύνη» ή να «θυματοποιήσει» τον Joël Le Scouarnec, αλλά είναι σημαντικό να «προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς έγινε» παιδόφιλος.
Γαλλία: Το χρονικό της νοσηρής δράσης του παιδόφιλου Le Scouarnec
Συνολικά, κατηγορείται για 300 ξεχωριστά αδικήματα, 111 βιασμούς και 189 σεξουαλικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν μέσα σε ένα διάστημα 25 ετών σε πάνω από δώδεκα νοσοκομεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των φερόμενων ως θυμάτων του ήταν μόλις 11 ετών, κατανεμημένος σχεδόν εξίσου σε αγόρια και κορίτσια. Ο εφιάλτης που βίωναν τα θύματά του σταμάτησε το 2017, όταν οι έρευνες των αστυνομικών δυνάμεων και του FBI, επιβεβαίωσαν όσα αποδείκνυαν ότι πρόκειται για παιδόφιλο και παιδοβιαστή.
«Ο Le Scouarnec φέρεται να είναι ο χειρότερος κακοποιός παιδιών που έχει συλληφθεί ποτέ στη Γαλλία και, ίσως, σε ολόκληρη την Ευρώπη» γράφει το Sky News και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Γαλλία: Η 6χρονη γειτόνισσά του που μίλησε πρώτη για τον Le Scouarnec
Μετά από δεκαετίες κακοποίησης ασθενών χωρίς καμία συνέπεια, ο Le Scouarnec φαινόταν να πιστεύει ότι ήταν ανίκητος. Τα εγκλήματά του ήρθαν τελικά στο φως όταν η 6χρονη γειτόνισσά του είπε στη μητέρα της πως την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, ενώ έπαιζε στον κήπο του σπιτιού της, στην πόλη Jonzac στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι έρευνες που ακολούθησαν, οδήγησαν στην καταδίκη και στη συνέχεια, τη φυλάκισή του για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων νεαρών κοριτσιών το 2020.
Αλλά τα στοιχεία που ανακάλυψε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της πολυετούς αυτής έρευνας, αποκάλυψαν κακοποίηση σε πολύ ευρύτερη κλίμακα. Όταν η αστυνομία μπήκε στο σπίτι του Le Scouarnec, ήρθε αντιμέτωπη με ένα «σοκαριστικό θέαμα». Υπήρχαν 300.000 άσεμνες φωτογραφίες και βίντεο με παιδιά (κάποια σε έντυπη μορφή και κάποια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές), 70 κούκλες σε μέγεθος παιδικού σώματος - μερικές από τις οποίες ήταν αλυσοδεμένες - περούκες και, κυρίως, εκατοντάδες τετράδια και ημερολόγια, στα οποία περιέγραφε λεπτομερώς τις πράξεις κακοποίησής του.
«Μου κατέστρεψε τη ζωή» λέει ασθενής που την κακοποιούσε ενώ βρισκόταν σε αναισθησία
Αυτή η μακάβρια ανακάλυψη άλλαξε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που δεν γνώριζαν ότι ήταν θύματα των εγκλημάτων του Le Scouarnec. Μεταξύ αυτών ήταν και η Marie. Η Marie ήταν μόλις 10 ετών όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ο Joel Le Scouarnec ήταν ο χειρουργός της. Στα ημερολόγιά του έγραφε ότι την κακοποιούσε ενώ βρισκόταν υπό αναισθησία. Για πολλά χρόνια, η Marie, όπως και πολλά από τα φερόμενα ως θύματα, δεν γνώριζε ότι είχε πέσει θύμα επίθεσης, μέχρι που μια επίσκεψη της αστυνομίας επιβεβαίωσε την αίσθηση που ήδη είχε, ότι κάτι είχε συμβεί στο σώμα της που δεν μπορούσε να εξηγήσει. «Αυτός ο άνθρωπος κατέστρεψε τη ζωή μου και τις ζωές τόσων παιδιών... Όταν άκουσα ότι ήμουν ανάμεσα στα φερόμενα ως θύματα, είπα στον εαυτό μου ότι αυτό είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει», δήλωσε η Marie. «Σοκαρίστηκα, αλλά στη συνέχεια άρχισα να κάνω μια σύνδεση μεταξύ αυτού και των προβλημάτων που είχα βιώσει, ειδικά όσον αφορά το θέμα μου με την οικειότητα και τις σχέσεις μου με τους άνδρες».
Οργή με τη δικαστική απόφαση - «Τον άφησαν ελεύθερο να συνεχίσει το έγκλημά του»
Το FBI σήμανε συναγερμό το 2004, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας έρευνας για δίκτυα παιδεραστίας. Τότε ήταν που βρήκε αποδείξεις ότι ο Le Scouarnec είχε μοιραστεί και κατεβάσει πορνογραφικές εικόνες παιδιών μέσω ενός ιστότοπου με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το FBI ειδοποίησε τις γαλλικές αρχές και ο πρώην χειρουργός συνελήφθη και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για κατοχή άσεμνων εικόνων ανηλίκων. Το 2005, η υπόθεση εκδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.
Η μεταχείρισή του από τις αρχές προκαλεί μέχρι και σήμερα οργή, αφού η δικαστική απόφαση τον άφησε ελεύθερο να συνεχίσει τον κύκλο των κακοποιήσεων. Το 2006, ένας ψυχίατρος που εργαζόταν στο ίδιο νοσοκομείο με τον Le Scouarnec κατήγγειλε στη διεύθυνση, ότι ο Le Scouarnec ασκούσε την πρακτική του σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί για ανταλλαγή εικόνων σε ιστοσελίδες παιδόφιλων. Παρόμοια επιστολή ανησυχίας εστάλη από συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το 2008 μετατέθηκε για να ασκήσει το επάγγελμα σε άλλο νοσοκομείο στο Jonzac. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε τον φάκελο του χειρουργού, ο οποίος περιείχε τα έγγραφα σχετικά με τις προηγούμενες καταδίκες του και επιστολές ανησυχίας από συναδέλφους, αλλά επέλεξε να τον προσλάβει.
«Κανείς δεν θα επιτεθεί σε έναν υψηλόβαθμο χειρουργό» δήλωσε η Francesca Satta, δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένα από τα φερόμενα ως θύματα του Le Scouarnec, προσθέτοντας ότι ο χειρουργός «παραβλέφθηκε λόγω της θέσης του». Η ίδια πρόσθεσε: «Τα στοιχεία υπήρχαν. Έγιναν έρευνες στο σπίτι του και βρέθηκαν άσεμνες εικόνες παιδιών. Τα ημερολόγια υπήρχαν αλλά δεν ανακαλύφθηκαν... θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν, το 2006, τον είχαν αποτρέψει από το να ασχολείται με παιδιά, θα υπήρχαν τουλάχιστον 20 λιγότερα φερόμενα θύματα σε αυτή την υπόθεση.
Ο Le Scouarnec δεν αρνείται την κακοποίηση που άσκησε σε πολλά από τα μικρά παιδιά για τα οποία έγραφε στα ημερολόγιά του. Είπε στους ερευνητές ότι έπραξε όλα όσα έγραφε, αλλά δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσα παιδιά υπήρχαν. «Μπορούμε να τον αποκαλέσουμε τέρας, αλλά είναι υποτιμητικό», δήλωσε η Satta. «Έχει μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του, 24 ώρες το 24ωρο, και αυτό είναι η σεξουαλική κακοποίηση μικρών παιδιών».
Με πληροφορίες από Le Parisien, Sky News