Γαλλία: Στο εδώλιο ο «χειρότερος παιδοβιαστής στην ιστορία της Ευρώπης»

Γαλλία: Στο εδώλιο ο χειρότερος παιδοβιαστής στην ιστορία της Ευρώπης, Joel Le Scouarnec Facebook Twitter
Σκίτσο του Joel Le Scouarnec που προβλήθηκε στο France 3 Bretagne
0

Κατηγορούμενος για μια σειρά από σεξουαλικά εγκλήματα με 299 φερόμενα θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παιδιά, ο Joel Le Scouarnec, θεωρείται ο χειρότερος παιδοβιαστής στην ιστορία της Γαλλίας και ίσως, ολόκληρης της Ευρώπης.

Η δίκη για την υπόθεση του Le Scouarnec βρίσκεται σε εξέλιξη και λεπτομέρειες για τη νοσηρή του μακρόχρονη δράση, έρχονται ξανά στην επιφάνεια.

Συνολικά, κατηγορείται για 300 ξεχωριστά αδικήματα, 111 βιασμούς και 189 σεξουαλικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν μέσα σε ένα διάστημα 25 ετών σε πάνω από δώδεκα νοσοκομεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των φερόμενων ως θυμάτων του ήταν μόλις 11 ετών, κατανεμημένος σχεδόν εξίσου σε αγόρια και κορίτσια. Ο εφιάλτης που βίωναν τα θύματά του σταμάτησε το 2017, όταν οι έρευνες των αστυνομικών δυνάμεων και του FBI, επιβεβαίωσαν όσα αποδείκνυαν ότι πρόκειται για παιδόφιλο και παιδοβιαστή.

«Ο Le Scouarnec φέρεται να είναι ο χειρότερος κακοποιός παιδιών που έχει συλληφθεί ποτέ στη Γαλλία και, ίσως, σε ολόκληρη την Ευρώπη» γράφει το Sky News και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η 6χρονη γειτόνισσά του που μίλησε πρώτη

Μετά από δεκαετίες κακοποίησης ασθενών χωρίς καμία συνέπεια, ο Le Scouarnec φαινόταν να πιστεύει ότι ήταν ανίκητος. Τα εγκλήματά του ήρθαν τελικά στο φως όταν η 6χρονη γειτόνισσά του είπε στη μητέρα της πως την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, ενώ έπαιζε στον κήπο του σπιτιού της, στην πόλη Jonzac στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι έρευνες που ακολούθησαν, οδήγησαν στην καταδίκη και στη συνέχεια, τη φυλάκισή του για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων νεαρών κοριτσιών το 2020.

Αλλά τα στοιχεία που ανακάλυψε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της πολυετούς αυτής έρευνας, αποκάλυψαν κακοποίηση σε πολύ ευρύτερη κλίμακα. Όταν η αστυνομία μπήκε στο σπίτι του Le Scouarnec, ήρθε αντιμέτωπη με ένα «σοκαριστικό θέαμα». Υπήρχαν 300.000 άσεμνες φωτογραφίες και βίντεο με παιδιά (κάποια σε έντυπη μορφή και κάποια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές), 70 κούκλες σε μέγεθος παιδικού σώματος - μερικές από τις οποίες ήταν αλυσοδεμένες - περούκες και, κυρίως, εκατοντάδες τετράδια και ημερολόγια, στα οποία περιέγραφε λεπτομερώς τις πράξεις κακοποίησής του.

«Μου κατέστρεψε τη ζωή» λέει ασθενής που την κακοποιούσε ενώ βρισκόταν σε αναισθησία

Αυτή η μακάβρια ανακάλυψη άλλαξε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που δεν γνώριζαν ότι ήταν θύματα των εγκλημάτων του Le Scouarnec. Μεταξύ αυτών ήταν και η Marie. Η Marie ήταν μόλις 10 ετών όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ο Joel Le Scouarnec ήταν ο χειρουργός της. Στα ημερολόγιά του έγραφε ότι την κακοποιούσε ενώ βρισκόταν υπό αναισθησία. Για πολλά χρόνια, η Marie, όπως και πολλά από τα φερόμενα ως θύματα, δεν γνώριζε ότι είχε πέσει θύμα επίθεσης, μέχρι που μια επίσκεψη της αστυνομίας επιβεβαίωσε την αίσθηση που ήδη είχε, ότι κάτι είχε συμβεί στο σώμα της που δεν μπορούσε να εξηγήσει. «Αυτός ο άνθρωπος κατέστρεψε τη ζωή μου και τις ζωές τόσων παιδιών... Όταν άκουσα ότι ήμουν ανάμεσα στα φερόμενα ως θύματα, είπα στον εαυτό μου ότι αυτό είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει», δήλωσε η Marie. «Σοκαρίστηκα, αλλά στη συνέχεια άρχισα να κάνω μια σύνδεση μεταξύ αυτού και των προβλημάτων που είχα βιώσει, ειδικά όσον αφορά το θέμα μου με την οικειότητα και τις σχέσεις μου με τους άνδρες».

Οργή με τη δικαστική απόφαση - «Τον άφησαν ελεύθερο να συνεχίσει το έγκλημά του»

Το FBI σήμανε συναγερμό το 2004, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας έρευνας για δίκτυα παιδεραστίας. Τότε ήταν που βρήκε αποδείξεις ότι ο Le Scouarnec είχε μοιραστεί και κατεβάσει πορνογραφικές εικόνες παιδιών μέσω ενός ιστότοπου με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το FBI ειδοποίησε τις γαλλικές αρχές και ο πρώην χειρουργός συνελήφθη και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για κατοχή άσεμνων εικόνων ανηλίκων. Το 2005, η υπόθεση εκδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.

Η μεταχείρισή του από τις αρχές προκαλεί ακόμη οργή, αφού η δικαστική απόφαση τον άφησε ελεύθερο να συνεχίσει τον κύκλο των κακοποιήσεων. Το 2006, ένας ψυχίατρος που εργαζόταν στο ίδιο νοσοκομείο με τον Le Scouarnec κατήγγειλε στη διεύθυνση, ότι ο Le Scouarnec ασκούσε την πρακτική του σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί για ανταλλαγή εικόνων σε ιστοσελίδες παιδόφιλων. Παρόμοια επιστολή ανησυχίας εστάλη από συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το 2008 μετατέθηκε για να ασκήσει το επάγγελμα σε άλλο νοσοκομείο στο Jonzac. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε τον φάκελο του χειρουργού, ο οποίος περιείχε τα έγγραφα σχετικά με τις προηγούμενες καταδίκες του και επιστολές ανησυχίας από συναδέλφους, αλλά επέλεξε να τον προσλάβει.

«Κανείς δεν θα επιτεθεί σε έναν υψηλόβαθμο χειρουργό» δήλωσε η Francesca Satta, δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένα από τα φερόμενα ως θύματα του Le Scouarnec, προσθέτοντας ότι ο χειρουργός «παραβλέφθηκε λόγω της θέσης του». Η ίδια πρόσθεσε: «Τα στοιχεία υπήρχαν. Έγιναν έρευνες στο σπίτι του και βρέθηκαν άσεμνες εικόνες παιδιών. Τα ημερολόγια υπήρχαν αλλά δεν ανακαλύφθηκαν... θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν, το 2006, τον είχαν αποτρέψει από το να ασχολείται με παιδιά, θα υπήρχαν τουλάχιστον 20 λιγότερα φερόμενα θύματα σε αυτή την υπόθεση.

Ο Le Scouarnec δεν αρνείται την κακοποίηση που άσκησε σε πολλά από τα μικρά παιδιά για τα οποία έγραφε στα ημερολόγιά του. Είπε στους ερευνητές ότι έπραξε όλα όσα έγραφε, αλλά δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσα παιδιά υπήρχαν. «Μπορούμε να τον αποκαλέσουμε τέρας, αλλά είναι υποτιμητικό», δήλωσε η Satta. «Έχει μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του, 24 ώρες το 24ωρο, και αυτό είναι η σεξουαλική κακοποίηση μικρών παιδιών».

Με πληροφορίες από Sky News

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM