Γαλλία: Νεκρό 9χρονο παιδί από φλεγμονώδη πάθηση που μοιάζει με τη νόσο «Καβασάκι»

Γαλλία: Νεκρό 9χρονο παιδί από φλεγμονώδη πάθηση που μοιάζει με τη νόσο «Καβασάκι» Facebook Twitter
Γαλλία: Νεκρό 9χρονο παιδί από φλεγμονώδη πάθηση που μοιάζει με τη νόσο «Καβασάκι»
0

Ένα 9χρονο παιδί στη Γαλλία με συμπτώματα παρόμοια με της νόσου «Καβασάκι», που εντοπίζονται σε παιδιά που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, πέθανε σήμερα στη Γαλλία.

Αιτία θανάτου είναι η «μυοκαρδίτιδα», μια φλεγμονή στην καρδιά, ενώ τα μικροβιολογικά τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι το παιδί «είχε έρθει σε επαφή» με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα του covid-19, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Φαμπρίς Μισέλ, επικεφαλής του τομέα παιδιατρικής ανάνηψης του πανεπιστημίου La Timone στη Μασσαλία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδα La Provence.

Το παιδί, που έμενε στη Μασσαλία, ένιωσε «μεγάλη αδιαθεσία και υπέστη ανακοπή καρδιάς,» όσο βρισκόταν στο σπίτι του. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε επί επτά ημέρες και πέθανε το Σάββατο, διευκρίνισε ο γιατρός.

Στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή της, που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, η γαλλική υπηρεσία αρμόδια για τη δημόσια υγεία αναφερόταν στον θάνατο «ενός αγοριού 9 ετών, που παρουσίαζε νευροαναπτυξιακή συννοσηρότητα» εξαιτίας μιας φλεγμονώδους νόσου που επηρέασε την καρδιά του και η οποία χωρίς αμφιβολία συνδέεται με τον covid-19.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες πολλές χώρες ανέφεραν περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν μια φλεγμονώδη πάθηση, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Καβασάκι και η οποία φαίνεται να συνδέεται με τον covid-19.

Και άλλοι θάνατοι παιδιών έχουν αναφερθεί μετά την εμφάνιση αντίστοιχων συμπτωμάτων: στη Βρετανία ένας 14χρονος έφηβος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό αλλά δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και ένα παιδί 5 ετών στη Νέα Υόρκη.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά είναι υψηλός πυρετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα και προβλήματα στην πέψη, δερματικά εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα, κόκκινη γλώσσα που πρήζεται και έχει όψη φράουλας.

Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με της νόσου Καβασάκι, η οποία εμφανίζεται στα παιδιά και προκαλεί οίδημα στις αρτηρίες.

Ωστόσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους: οι φλεγμονές και τα καρδιακά προβλήματα είναι «πολύ πιο σοβαρά» στις περιπτώσεις που συνδέονται με τον covid-19 σε σχέση με αυτά που εμφανίζονται στη νόσο Καβασάκι, ανέφερε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας.

Εξάλλου ο Μισέλ τόνισε ότι η πάθηση εμφανίζεται «σε πολύ λίγα παιδιά, με έναν μόνο καταγεγραμμένο θάνατο, και δεν θα πρέπει να προκαλέσει υπερβολική ανησυχία».

Διευκρίνισε επίσης ότι οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό όταν το παιδί εμφανίζει υψηλό πυρετό για περισσότερες από δύο ημέρες καθώς και άλλα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι και στην Ελλάδα καταγράφηκαν παρόμοια περιστατικά. Δύο παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα της νόσου Καβασάκι στις αρχές του μήνα.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ