Γαλλία: Η αποδυνάμωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά θα επιδεινώσει την κατάσταση στο Ιράν

Γαλλία: Η αποδυνάμωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά θα επιδεινώσει την κατάσταση στο Ιράν Facebook Twitter
0

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί προειδοποίησε σήμερα ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί πηγή ειρήνης σε μια εύφλεκτη περιοχή, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις αναμένουν σήμερα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την παραμονή ή όχι των ΗΠΑ σε αυτή.

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη του κόσμου», όμως «αν και δεν είναι τέλεια, έχει κάποια πλεονεκτήματα» και «(οι Ιρανοί) τη σέβονται, τόνισε η Παρλί μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Οι Ευρωπαίοι επιβεβαίωσαν πολύ πρόσφατα τη δέσμευσή τους στη διατήρηση και τον σεβασμό της συμφωνία αυτής», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε μια πολύ εύφλεκτη περιοχή».

Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και σήμερα το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες Δευτέρα ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Ευρωπαίοι εταίροι του έχουν καθησυχάσει τον Τραμπ.

Το Παρίσι θα εξακολουθήσει να τάσσεται υπέρ της βελτίωσης της συμφωνίας «είτε οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε αυτή είτε όχι», επεσήμανε εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός.

«Η συμφωνία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς διακοπή να ζητάμε τη βελτίωσή αυτής της συμφωνίας, είτε οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε αυτή είτε όχι», εξήγησε η Παρλί.

«Το Ιράν είναι μια δύναμη η οποία προσπαθεί να ασκήσει επιρροή πιο ευρέως, πέρα από την περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που έχει εμπλακεί στη Συρία», εκτίμησε η ίδια.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση (...) η οποία ενδέχεται να οδηγήσει το Ιράν να μην σέβεται πλέον τη συμφωνία που έχει υπογράψει (...) δεν μπορεί να είναι παρά ένας παράγοντας επιδείνωσης σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM