Γαλλία: Απαγόρευση να διακόπτονται οι αγώνες ποδοσφαίρου για να τηρούν οι μουσουλμάνοι το ιφτάρ

Γαλλία: Απαγόρευση να διακόπτονται οι αγώνες ποδοσφαίρου για να τηρούν οι μουσουλμάνοι το ιφτάρ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η οδηγία από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία ζήτησε να μην διακόπτονται οι αγώνες προκειμένου οι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές να σπάσουν τη νηστεία του Ραμαζανιού

Την περίοδο του Ραμαζανιού, όπως αυτή που διανύουμε, οι μουσουλμάνοι ανα τον κόσμο δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν τροφές. Μπορούν να φάνε κάτι μετά την δύση του ηλίου μονάχα. Αυτή η συνήθεια λέγεται ιφτάρ και προσδιορίζεται ως το βραδινό γεύμα των μουσουλμάνων κατά το Ραμαζάνι.

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπου διαμένουν πολλοί μουσουλμάνοι συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να εξυπηρετούνται οι ποδοσφαιριστές των ομάδων με μια μικρή διακοπή των αγώνων από τον διαιτητή προκειμένου οι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές να φάνε κάτι μετά την δύση του ηλίου. 

Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ για παράδειγμα επιτρέπει στους μουσουλμάνους παίκτες να κάνουν κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. 

Ωστόσο η γαλλική ομοσπονδία έστειλε χθες ένα e-mail στην επιτροπή των διαιτητών (CFA), ζητώντας να μην διακοπούν οι αγώνες προκειμένου οι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές να σπάσουν τη νηστεία τους.

Στο e-mail αναφέρεται πως το 1ο άρθρο του καταστατικού της ομοσπονδίας αναφέρει: «Το ποδόσφαιρο δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές ή συνδικαλιστικές απόψεις των παικτών του. Είναι ευθύνη όλων των μερών να διασφαλίσουν ότι αυτή η αρχή, η οποία είναι δεσμευτική για όλους, είναι σεβαστή». Υπήρξε μάλιστα προειδοποίηση ότι όσοι παραβιάζουν αυτές τις διατάξεις μπορεί να τιμωρηθούν.

«Η ιδέα είναι ότι υπάρχει ώρα για όλα. Κάποια ώρα για να κάνει κανείς αθλητισμό, κάποια ώρα για να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα», δήλωσε στο AFP ο Έρικ Μποργκίνι, επικεφαλής της  επιτροπής διαιτητών στην ομοσπονδία.

Είπε ακόμη ότι η ομοσπονδία έμαθε ότι «ένας αριθμός αγώνων σε ερασιτεχνικό επίπεδο έχει σταματήσει για να επιτραπεί στους παίκτες που τηρούν τη νηστεία να τηρήσουν το ιφταρ»

«Αυτό δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει οι αγώνες ποδοσφαίρου να περιλαμβάνουν τον αυστηρό σεβασμό της αρχής της κοσμικότητας.

Το Ραμαζάνι θα ολοκληρωθεί στις 21 Απριλίου. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

«Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε ο Χασάν Νασράλα
NEWSROOM
Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν την ισχυρότερη συμφωνία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Διεθνή / Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε στον Πούτιν πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο με την Ουκρανία - Η συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
NEWSROOM
Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

Διεθνή / Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας για τη ρωσική πολιτική, μεταξύ άλλων και προς την ουκρανική κατεύθυνση» δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ
NEWSROOM