FT: Συνασπισμός της Microsoft, της Oracle και άλλων σχεδιάζει το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

FT: Συνασπισμός της Microsoft, της Oracle και άλλων σχεδιάζει το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Τεχνολογικές εταιρείες και οργανισμοί του χώρου της υγείας, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα, ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού, σύμφωνα με τους Financial Times. 

Kολοσσοί της αγοράς σχεδιάζουν το «διαβατήριο», καθώς αναμένουν από κυβερνήσεις, αερογραμμές και άλλες επιχειρήσεις να απαιτούν στο μέλλον αποδείξεις εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19. 

Η Πρωτοβουλία Πιστοποιητικού Εμβολιασμού (Vaccination Credential Initiative) περιλαμβάνει «μεγάλους παίκτες» όπως η Microsoft, η Oracle και η μη κερδοσκοπική κλινική Mayo. Στόχος τους είναι η εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα επαληθεύει με ασφάλεια αν κάποιο άτομο έχει εμβολιαστεί, αποκαλύπτοντας και απομονώνοντας τα περιστατικά ψευδών δηλώσεων.

Ο συνασπισμός βασίζεται στο ήδη υπάρχον έργο ενός μέλους του, του "Commons Project", ενός διεθνώς αναγνωρισμένου ψηφιακού πιστοποιητικού που αποδεικνύει αν οι ταξιδιώτες έχουν βγει αρνητικοί σε τεστ κορωνοϊού.

Το διαβατήριο που αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έχει κερδίσει την υποστήριξη του ιδρύματος Rockefeller Foundation, και ήδη χρησιμοποιείται από τρεις μεγάλες ενώσεις αερογραμμών σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

FT: Συνασπισμός της Microsoft, της Oracle και άλλων σχεδιάζει το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού Facebook Twitter

Ο εκτελεστικός διευθυντής του The Commons Project, Paul Meyer, επισημαίνει πως μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί (σ.σ περίπου 28 εκατομμύρια σε 46 χώρες, μέσα σε 36 ημέρες) λαμβάνουν μία γραπτή βεβαίωση. Σε συνεργασία με εταιρείες IT, όπως οι Epic και Cerner στις ΗΠΑ το νέο σύστημα θα μπορεί να αντλεί στοιχεία από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, δημιουργώντας μια «ψηφιακή κάρτα».

Ο κ. Μέγιερ δήλωσε πως ο συνασπισμός είναι ήδη σε διαβουλεύσεις με αρκετές κυβερνήσεις που περίμεναν πως οι προϋποθέσεις εισόδου θα «περιστρέφονται» τους επόμενους μήνες γύρω από υβριδικές βεβαιώσεις που θα αποδεικνύουν είτε αρνητικά αποτελέσματα τεστ, είτε επιτυχή χορήγηση εμβολίου.

Όπως σημειώνει, οι πολίτες θα χρειαστεί να επιδείξουν αρχεία του εμβολιασμού τους σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις, κατά την επιστροφή τους σε μια κανονική ζωή. «Ζούμε σε έναν διεθνώς συνδεδεμένο κόσμο. Ζούσαμε τέλος πάντων, και ελπίζουμε να ζήσουμε ξανά».

Κάθε κράτος μπορεί να ορίσει τους δικούς τους κανόνες, όπως για παράδειγμα ποια εμβόλια θα γίνονται αποδεκτά. Το σύστημα θα διατηρεί ασφαλή τα στοιχεία και οι πολίτες θα έχουν στην διάθεσή τους ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» ή ένα QR κώδικα, ώστε να ελέγχουν με το ποιους θα μοιράζονται αυτά τα δεδομένα. 

Η Joan Harvey, πρόεδρος της εταιρείας υπηρεσιών υγείας Evernorth της ασφαλιστικής εταιρείας Cigna, εκτιμά πως εταιρείες και οργανισμοί θα απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού από τους πελάτες τους, τα πανεπιστήμια από φοιτητές και οι εργοδότες από τους εργαζόμενους

«Ασφαλίζουμε χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο και προφανώς αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για αυτούς. Όχι μόνο το πως θα επιστρέψουν στα διεθνή ταξίδια και τις εργασίες τους, αλλά το πώς θα το κάνουν με έναν πιστοποιημένο τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές θα έχουν στην κατοχή τους τα δεδομένα». 

Καθώς νέα στελέχη του ιού εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη, το Commons Project καταγράφει σημαντική αύξηση της ζήτησης. 

«Πολλές χώρες έχουν είτε κλείσει εντελώς τα σύνορά τους, είτε έχουν θέσει υποχρεωτικές προϋποθέσεις εξετάσεων για όλα τα διεθνή ταξίδια τις τελευταίες τρεις εβδομάδες». 

Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα ξεκινήσει δοκιμαστικά το δικό του σύστημα διαβατηρίου υγείας, με την εταιρεία βιομετρικής iProov και την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mvine. Το σχέδιο που είχε αποκαλύψει πρώτη η Telegraph, θα επιτρέψει σε χιλιάδες πολίτες να ανεβάζουν τις πληροφορίες του εμβολιασμού σε μία εφαρμογή, βοηθώντας το εθνικό σύστημα υγείας να διατηρεί αρχεία με το ποιοι έχουν ήδη εμβολιαστεί. 

Προ δύο ημερών, στη δημοσιότητα δόθηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα λαμβάνει κάθε πολίτης στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του κατά του κορωνοϊού. Η φόρμα συμπληρώνεται σε δύο γλώσσες - ελληνικά και αγγλικά - και εκτός από τα στοιχεία των πολιτών, αναφέρει την εταιρεία που παρασκεύασε το εμβόλιο καθώς και τις ημερομηνίες χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει και QR code.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ