ΠΟΥ: 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 36 ημέρες - Κυρίως στις πλούσιες χώρες

ΠΟΥ: 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 36 ημέρες - Κυρίως στις πλούσιες χώρες Facebook Twitter
EPA
0

Μέσα σε 36 ημέρες από την αρχή των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, έχουν χορηγηθεί 28 εκατομμύρια δόσεις κατά της Covid-19 σε πολίτες 46 χωρών, ανακοίνωσε ο αρμόδιος διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικλ Ράιαν.

Σε όλο τον κόσμο, έχουν καταγραφεί συνολικά πάνω από 92 εκατομμύρια κρούσματα σε 191 χώρες, από την έναρξη της πανδημίας.  Παρότι άρχισαν οι εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση που παρατηρήθηκε μέσα σε μερικές ημέρες κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

«Μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρό, όταν βλέπουμε τους ρυθμούς μετάδοσης», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια των τακτικών συνεδριών με ερωτήσεις και απαντήσεις που οργανώνει ο ΠΟΥ για το ευρύ κοινό.

Σε σχέση με τις εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτές πραγματοποιούνται κυρίως στις πλούσιες χώρες. «Νομίζω ότι είμαστε στα 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε διαφορετικά εμβόλια ή πλατφόρμες», διευκρίνισε.

«Είναι περίπου 46 χώρες που οι πολίτες εμβολιάζονται, αλλά υπάρχει μόνο μια χώρα χαμηλού εισοδήματος», είπε ο Μάικλ Ράιαν, ενώ 38 από τις 46 θεωρούνται πλούσιες χώρες.

«Υπάρχουν πληθυσμοί που θέλουν και χρειάζονται εμβόλια και που δεν θα τα λάβουν αν δεν τα μοιράσουμε καλύτερα», δήλωσε προσθέτοντας ότι «όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα»

Ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi) δημιούργησαν τον μηχανισμό Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid στις φτωχές χώρες αλλά το σύστημα πάσχει από μια τάση «ο καθένας για τον εαυτό του» των πλούσιων χωρών και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο στόχος του ΠΟΥ είναι να παράσχει δόσεις στο 20% του πληθυσμού των χωρών που μετέχουν στον μηχανισμό Covax πριν από το τέλος της χρονιάς. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ελπίζει να στείλει τα πρώτα εμβόλια στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο.

Η πανδημία, που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, μετρά 1.964.557 νεκρούς, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM