ΠΟΥ: 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 36 ημέρες - Κυρίως στις πλούσιες χώρες

ΠΟΥ: 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 36 ημέρες - Κυρίως στις πλούσιες χώρες Facebook Twitter
EPA
0

Μέσα σε 36 ημέρες από την αρχή των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, έχουν χορηγηθεί 28 εκατομμύρια δόσεις κατά της Covid-19 σε πολίτες 46 χωρών, ανακοίνωσε ο αρμόδιος διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικλ Ράιαν.

Σε όλο τον κόσμο, έχουν καταγραφεί συνολικά πάνω από 92 εκατομμύρια κρούσματα σε 191 χώρες, από την έναρξη της πανδημίας.  Παρότι άρχισαν οι εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση που παρατηρήθηκε μέσα σε μερικές ημέρες κυρίως εξαιτίας των νέων πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

«Μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά της πανδημίας, και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρό, όταν βλέπουμε τους ρυθμούς μετάδοσης», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια των τακτικών συνεδριών με ερωτήσεις και απαντήσεις που οργανώνει ο ΠΟΥ για το ευρύ κοινό.

Σε σχέση με τις εκστρατείες εμβολιασμού, ο δρ Ράιαν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτές πραγματοποιούνται κυρίως στις πλούσιες χώρες. «Νομίζω ότι είμαστε στα 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε διαφορετικά εμβόλια ή πλατφόρμες», διευκρίνισε.

«Είναι περίπου 46 χώρες που οι πολίτες εμβολιάζονται, αλλά υπάρχει μόνο μια χώρα χαμηλού εισοδήματος», είπε ο Μάικλ Ράιαν, ενώ 38 από τις 46 θεωρούνται πλούσιες χώρες.

«Υπάρχουν πληθυσμοί που θέλουν και χρειάζονται εμβόλια και που δεν θα τα λάβουν αν δεν τα μοιράσουμε καλύτερα», δήλωσε προσθέτοντας ότι «όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα»

Ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi) δημιούργησαν τον μηχανισμό Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid στις φτωχές χώρες αλλά το σύστημα πάσχει από μια τάση «ο καθένας για τον εαυτό του» των πλούσιων χωρών και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο στόχος του ΠΟΥ είναι να παράσχει δόσεις στο 20% του πληθυσμού των χωρών που μετέχουν στον μηχανισμό Covax πριν από το τέλος της χρονιάς. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ελπίζει να στείλει τα πρώτα εμβόλια στα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο.

Η πανδημία, που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, μετρά 1.964.557 νεκρούς, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM