Εταιρείες ενέργειας στην ΕΕ ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

FT: Οι εταιρείες ενέργειας της ΕΕ ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο Facebook Twitter
Φωτ.: Unplash
0

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης ετοιμάζονται να μπουν στο νέο σύστημα που επιβάλει ο Πούτιν, ο οποίος ζητά οι πληρωμές για το φυσικό αέριο να γίνονται σε ρούβλια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επικριτές λένε ότι μία τέτοια κίνηση θα υπονομεύσει της ευρωπαϊκές κυρώσεις απειλώντας την ενότητα του μπλοκ και παράλληλα οδηγώντας σε εισροή δισεκατομμυρίων στη ρωσική οικονομία.

Οι διανομείς αερίου σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ρωσικά αιτήματα για πληρωμές στο νόμισμά τους, όπως αναφέρουν άτομα ου γνωρίζουν το θέμα στους Financial Times.

Η ομάδα των εταιρειών αυτή περιλαμβάνει δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού αερίου: την Uniper με βάση το Ντίσελντορφ και την OMV με βάση τη Βιέννη.

Η ιταλική Eni, από τους μεγαλύτερος πελάτες της Gazprom, εκτιμά προς ώρας τις εναλλακτικές της σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που γνωρίζουν το θέμα. Η εταιρεία με βάση τη Ρώμη έχει διορία πληρωμής μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Οι προκλήσεις

Οι προετοιμασίες αυτές δείχνουν τον αντίκτυπο των ρωσικών προσπαθειών να βάλουν στο πολεμικό παιχνίδι τα αποθέματα αερίου και να προκαλέσουν την ικανότητα της ΕΕ να παραμείνει ενωμένη απέναντι στη Μόσχα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέδωσε οδηγία στα τέλη Μαρτίου όπου ανέφερε ότι οι αγοραστές του φυσικού αερίου που προέρχοντα από μη φιλικά κράτη, μεταξύ αυτών όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, θα πληρώνουν στο εξής σε ξένο νόμισμα και σε τραπεζικούς λογαριασμούς με ρούβλια στην Gazprombank, τραπεζικό βραχίονα της Gazprom, με βάση την Ελβετία. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί μεταξύ άλλων στο να εξουδετερώσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της κεντρικής ρωσικής τράπεζας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στους εισαγωγείς φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, που αρνήθηκαν να υποκύψουν στον ρωσικό εκβιασμό, η Μόσχα χθες διέκοψε την παροχή, μία απόφαση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως ισοδυναμεί με εκβιασμό.

Κυρώσεις 

Σύμφωνα με τον νέο ρωσικό μηχανισμό, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank για τις εισαγωγές τους σε ευρώ – διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζουν το καθεστώς των κυρώσεων.

Η ρωσική τράπεζα, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματός της, θα μετατρέψει σε ρούβλια τις καταθέσεις σε ευρώ σε έναν δεύτερο λογαριασμό, για περαιτέρω πληρωμή στη Ρωσία.

Οι σύμβουλοι της Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε κίνηση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Gazprombank – που θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος για να κλείσει το όποιο παραθυράκι – θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον υφιστάμενο μηχανισμό πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα την καταστροφική διακοπή των αποστολών προς το μπλοκ.

Από την πλευρά της η OMV ανέφερε ότι ανέλυσε το αίτημα της Gazprom σε συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και αναζητά μία λύση που θα συμφωνεί.

Η Tiina Tuomela, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Uniper, είπε πως «Θεωρούμε ότι η τροποποίηση της διαδικασίας πληρωμής είναι σύμφωνη με τον νόμο των κυρώσεων και έτσι είναι δυνατές οι πληρωμές».

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με το εάν το σύστημα πληρωμών της Gazprom αντιπροσωπεύει παραβίαση των κυρώσεων είναι διφορούμενες και δεν παρέχουν σαφήνεια στα κράτη μέλη.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Robert Habeck ανέφερε χθες ότι ο ρωσικός μηχανικός αποπληρωμής είναι «η δίοδος που χάραξε για μας η ΕΕ. Είναι το μονοπάτι που συνάδει με τις κυρώσεις, και όσο αντιλαμβάνομαι, οι γερμανικές εταιρείες, που ακολουθούν αυτόν τον δρόμο είναι σύμφωνες με τα συμβόλαιά τους. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ακολουθούν αυτή την προσέγγιση» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην Πολωνία, επισήμανε ότι καταλαβαίνει πως η Βαρσοβία είχε πρόθεση να ακολουθήσει μία μη συμβιβαστική γραμμή με τη Μόσχα. «Δεν φοβούνται το εμπάργκο» κατέληξε.

Με πληροφορίες των Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ