Τα απομεινάρια μιας ερωτικής επιστολής του 1941 προς μια γυναίκα με το όνομα Ίρις, βρέθηκαν σχεδόν τρία μίλια κάτω από την θάλασσα σε ένα ναυάγιο. Τα κομμάτια της επιστολής έχουν συλλεχθεί προσεκτικά από ειδικούς, 80 χρόνια μετά την δημιουργία της.

 

«Φρόντισε τον εαυτό σου, αγαπητή μου, όχι μόνο για το δικό σου καλό αλλά και για το δικό μου», έγραφε ένας στρατιώτης που υπηρετούσε στην περιοχή του Βαζιριστάν, στο Πακιστάν στην αγαπημένη του. «Φαντάσου ότι έχω τα χείλη μου πάνω στα δικά σου και τα χέρια μου περασμένα στους ώμους σου. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο αιματηρός πόλεμος θα τελειώσει σύντομα».

 

Το γράμμα αυτό φέρεται να είναι ένα από τα 717 που δεν παραδόθηκαν ποτέ από το φορτηγό πλοίο, SS Gairsoppa, που κατευθυνόταν στις ΗΠΑ. Το πλοίο δέχτηκε πυρά στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας από ένα γερμανικό πλοίο στις 16 Φεβρουαρίου 1941. Από τα 86 μέλη του πληρώματος, μόνο ένας επέζησε.

 

Το ναυάγιο δεν είχε εντοπιστεί μέχρι το 2011, όταν μια αμερικανική εταιρεία που ασχολείται με την εξερεύνηση των ωκεανών, η Odyssey Marine Exploration, το ανακάλυψε. Η εταιρεία εντόπισε μεταξύ άλλων, περισσότερους από 100 τόνους αργύρου από το ναυάγιο, μαζί με τα γράμματα, τα οποία βρέθηκαν σχεδόν άθικτα, επειδή είχαν σφραγιστεί μέσα σε περίβλημα σε ένα γραμματοκιβώτιο του πλοίου, προστατευμένα από το φως, τα ρεύματα, τη θερμότητα και το οξυγόνο.

 

«Είχε δημιουργηθεί ένα αναερόβιο περιβάλλον, οπότε η διάβρωση επιβραδύνθηκε. Και επειδή υπήρχαν τόσες πολλές αλληλογραφίες μαζί, ένα μεγάλο μέρος γραμματοκιβωτίων διατηρήθηκε - περίπου 700 ερωτικές επιστολές - αν και σίγουρα θα υπήρχαν πολύ περισσότερες», είπε η συντηρητής, Ελένη Κατσιάνη.

 

Οι ειδικοί έβαλαν αμέσως τα γράμματα να «στεγνώσουν» για να σταματήσουν να αποσυντίθενται και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν σε γλυκό νερό για να... αφαλατωθούν, εξήγησε η κυρία Κατσιάνη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια έντονη και χρονοβόρα διαδικασία για κάθε γράμμα ξεχωριστά αλλά μόνο έτσι θα εξασφαλιζόταν η συντήρησή τους».

 

Κάποια από τα γράμματα από το πλοίο συμπεριλήφθηκαν σε έκθεση στο Postal Museum του Λονδίνου το 2018. Η επικεφαλής της συντήρησης επιστολών στο μουσείο, Jackie Coppen, ασχολήθηκε με το γράμμα που είχε παραλήπτη την Ίρις, το οποίο χαρακτήρισε μια ιδιαίτερα «τρυφερή απόδειξη αγάπης και λαχτάρας», γραμμένη σε χαρτί «απίστευτα λεπτό και εύθραυστο».

 

«Μιλά για την ελπίδα και το μέλλον, την λαχτάρα να αγκαλιάζουμε σφιχτά αυτόν που ονειρευόμαστε και να είμαστε ξανά μαζί. Δεν δείχνει μόνο τον ρομαντισμό, αλλά δείχνει και πώς διατηρούνταν οι σχέσεις εξ' αποστάσεων» καταλήγει.

 

Με πληροφορίες από Guardian