Φωτογραφίες της NASA απεικονίζουν το μέγεθος του φονικού σεισμού στην Τουρκία

Φωτογραφία της NASA απεικονίζει το μέγεθος του φονικού σεισμού στην Τουρκία Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Εικόνες από τη NASA καταγράφουν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία.

Μετά τους φονικούς σεισμούς επιστήμονες σε διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της NASA - άρχισαν να επεξεργάζονται και να αναλύουν δορυφορικά δεδομένα αποτυπώνοντας την καταστροφή.

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί που "έσπασαν" την επιφάνεια σε τμήματα του ρήγματος», είπε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.

«Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρό τράνταγμα σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που έπληξε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις γεμάτες κόσμο. Το μήκος της ρήξης και το μέγεθος του σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο».

Οι απεικονίσεις της NASA δείχνουν τμήματα των πόλεων Türkoğlu, Kahramanmaraş και Nurdaği. Τα σκούρα κόκκινα στοιχεία αντιπροσωπεύουν περιοχές που είναι πιθανό να έχουν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, σπίτια και υποδομές ή αλλαγές στο τοπίο, ενώ οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτρια ή μερική ζημιά.

Φωτογραφία της NASA απεικονίζει το μέγεθος του φονικού σεισμού στην Τουρκία Facebook Twitter
Φωτ.: NASA

Κάθε pixel έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα, όσο δηλαδή είναι το μέγεθος ενός γηπέδου μπέιζμπολ, όπως σημειώνει ο ερευνητής.

Ο χάρτης προέρχεται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από το PALSAR-2 στο Advanced Land Observing Satellite-2 στις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Ο δορυφόρος φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και ακούει τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, εξηγεί ο Φίλτινγκ.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές. 

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι παρακολουθούν στενά την περιοχή και καταγράφουν όσα προκάλεσε ο φονικός σεισμός.

Φωτογραφία της NASA απεικονίζει το μέγεθος του φονικού σεισμού στην Τουρκία Facebook Twitter

Με πληροφορίες της NASA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Πολιτισμός / Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας και τα άλλα «κακόγουστα» πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Οι αμφιλεγόμενες προσωπογραφίες των ανθρώπων που διαμόρφωσαν την Αυστραλία και τον κόσμο - «Η δουλειά μου θέλει να κάνει το κοινό να σκεφτεί την επιρροή και τα προνόμια κάποιων ανθρώπων»
NEWSROOM