«Φορολογήστε μας» λένε εκατομμυριούχοι από 13 χώρες -Για να μειωθούν οι οικονομικές ανισότητες

«Φορολογήστε μας» λένε εκατομμυριούχοι από 13 χώρες -Για να μειωθούν οι οικονομικές ανισότητες Facebook Twitter
Φωτ: Yuri G. on Unsplash
0

«Φορολογήστε με, φορολογήστε ανθρώπους σαν εμένα» για να περιοριστούν οι οικονομικές ανισότητες, ζητάει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φιλ Γουάιτ, ένας Βρετανός εκατομμυριούχος που μετέχει στο Φόρουμ του Νταβός και θεωρεί ότι οι ανισότητες αυτές «κατακερματίζουν τον κόσμο».

«Αν λάμβανα τον κατώτατο μισθό και ζητούσα να φορολογηθούν οι πλούσιοι, ελάχιστοι θα με άκουγαν», σχολίασε με νόημα ο 71χρονος μηχανικός στο επάγγελμα, που έκανε περιουσία πριν από μερικά χρόνια όταν πούλησε μια εταιρεία συμβούλων σε έναν όμιλο επενδύσεων. «Έβγαλα αρκετά χρήματα για να έχω άνεση», παραδέχεται, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Όμως, «θα χαιρόμουν πολύ να πληρώσω περισσότερους φόρους και ζητώ από την κυβέρνησή μου να με φορολογήσει, να φορολογήσει ανθρώπους σαν εμένα».

Μαζί με τον Γουάιτ, περισσότεροι από 200 «πατριώτες εκατομμυριούχοι» από 13 χώρες ζήτησαν σήμερα, με ανοιχτή επιστολή τους προς τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ του Νταβός, να φορολογηθούν. Μεταξύ αυτών, άνθρωποι που κληρονόμησαν την περιουσία τους, άλλοι που δούλεψαν για να την αποκτήσουν, επιχειρηματίες, χρηματιστές… Αλλά και διάσημοι όπως ο Αμερικανός ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο, γνωστός από τον ρόλο του «Χαλκ», ή η Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ, μία από τους κληρονόμους της αυτοκρατορίας Disney.

«Το βασικό θέμα του Φόρουμ του Νταβός φέτος είναι η ενότητα σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. Ακριβώς αυτό παρατηρούμε» είπε ο Γουάιτ, εκτιμώντας ότι αυτό που κατακερματίζει τον κόσμο είναι «η ανισότητα του πλούτου».

Οι ανισότητες αυτές εκτινάχθηκαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Από τα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκε τα 54,4 πήγαν στις τσέπες του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων ενώ το 50% των λιγότερο ευπόρων έλαβε μόνο 70 λεπτά. Η μη κυβερνητική οργάνωση πρότεινε μια σειρά μέτρων (έκτακτος φόρος περιουσίας, φόρος επί των μερισμάτων, αύξηση του φόρου στο εισόδημα από εργασία και στο κεφάλαιο του 1% των πιο πλούσιων) με τα οποία οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων και ο αριθμός τους θα μπορούσε να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν το 2012. Τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της Oxfam, η οποία πρότεινε να φορολογηθούν περισσότερο τα απροσδόκητα κέρδη, όπως τα δισεκατομμύρια που κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι τους τελευταίους μήνες χάρη στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Για τον Φιλ Γουάιτ, ο οποίος συμμετείχε την Κυριακή και σε μια πορεία για την προστασία του κλίματος, η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 1-2% ετησίως, για ποσά άνω των 4-5 εκατομμύριων δολαρίων. «Δεν πρόκειται για τεράστια ποσά, με τον καιρό αυτό θα επέτρεπε να περιοριστεί ο ακραίος πλούτος», είπε.

Σε μια εποχή που η φιλανθρωπία είναι πολύ της μόδας μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη –με τις υποσχέσεις για δωρεές που έχουν γίνει από δισεκατομμυριούχους όπως οι Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς– ο Βρετανός επιχειρηματίας θεωρεί ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά δεν συνιστά τη λύση για τη μείωση των ανισοτήτων γιατί δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φορολόγηση. Επιπλέον, πιστεύει πως «ορισμένοι το κάνουν αποκλειστικά και μόνο για την εικόνα τους» και τονίζει πως οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι «καμία φορά η φιλανθρωπία βοηθά απλώς να κρυφτείς πίσω από ένα παραπέτασμα ευπρεπισμού».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM
Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM