Forbes: Λιγότεροι και «φτωχότεροι» κατά 1,9 τρισ. δολάρια οι δισεκατομμυριούχοι το 2022

Forbes: «Λιγότεροι και φτωχότεροι κατά 1,9 τρισ. δολάρια οι δισεκατομμυριούχοι το 2022» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αφού σημείωσαν τεράστια κέρδη κατά τις χρονιές 2020 και 2021, φαίνεται ότι τους τελευταίους 12 μήνες επηρεάστηκαν από τα κλυδωνιζόμενα χρηματιστήρια, τον πόλεμο στην Ευρώπη και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. 

Σύμφωνα με τη φετινή ανάλυση του Forbes, οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν ως σύνολο 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Στις αρχές της χρονιάς, η συλλογική συγκέντρωση πλούτου έφτανε τα 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ τώρα υποχώρησε στο επίσης αστρονομικό ποσό των 11,9 τρισεκατομμυρίων.

Παράλληλα, και ο αριθμός των ανθρώπων που η περιουσία τους ξεπερνούσε το δισεκατομμύριο μειώθηκε: Από 2.671 βρίσκεται τώρα σε 2.523. Αυτό συνεπάγεται βέβαια ότι 2.523 άνθρωποι ελέγχουν πλούτο της τάξης των 11,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, μεγιστάνες όπως ο Sam Bankman-Fried, ο Kanye West και ο ιδρυτής της Rivian RJ Scaringe έπαψαν φέτος να είναι δισεκατομμυριούχοι.

Πάντως, κανείς δεν έχει πληγεί περισσότερο φέτος από τους περίπου 300 δισεκατομμυριούχους στον τομέα της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν χάσει συνολικά πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. 

Η αξία της Amazon υποχώρησε κατά σχεδόν 50%, με τον ιδρυτή της, Τζεφ Μπέζος, να υποχωρεί αρκετές θέσεις στη λίστα. Η μετοχή της μητρικής Alphabet της Google έχει υποχωρήσει κατά 36%, κόβοντας περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία των συνιδρυτών Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν , αντίστοιχα.

Η μετοχή της Microsoft έχει υποχωρήσει κατά 27% έως τις 9 Δεκεμβρίου, πλήττοντας σοβαρά τον Μπιλ Γκέιτς. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον οποίο το Forbes κατατάσσει στα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, είναι φτωχότερος κατά περίπου 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς οι μετοχές της Meta υποχώρησαν κατά 66%.

Ο μεγαλύτερος χαμένος του 2022, μακράν, είναι ο Έλον Μασκ, με την αξία της μετοχής της Tesla να υποχωρεί κατά 60% μέχρι τώρα. Ο Μασκ έχει χάσει περισσότερα από 115 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM