Φονικός σεισμός στο Ιράν - 5 νεκροί και 120 τραυματίες

Φονικός σεισμός στο Ιράν - 5 νεκροί και 120 τραυματίες Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 120 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός από τον σεισμό ο οποίος έπληξε το βορειοδυτικό Ιράν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο κύριος σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών, είχε επίκεντρο μια περιοχή 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ταμπρίζ και το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Ακολουθήθηκε από πέντε μετασεισμικές δονήσεις μεταξύ 4,0 και 4,8 βαθμών από τις 22:50 ως τις 01:40 [τοπικές ώρες· 03:20 και 07:10 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Τουρκμαντσάι, σύμφωνα με δεδομένα του ίδιου ινστιτούτου.

Σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της επαρχίας Μοχαμέντ Ρεζά Πουρμοχαμαντί τόνισε πως κατά τις ως τώρα πληροφορίες 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν «30 σπίτια». Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, άλλοι 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ένας πρώτος απολογισμός που είχε μεταδοθεί νωρίτερα έκανε λόγο για 3 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη σε 41 χωριά αλλά οι υλικές ζημιές, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις είναι περιορισμένες, επικεντρώνονται σε δύο κοινότητες, πάντα σύμφωνα με τη δημόσια ιρανική τηλεόραση. Πολλοί κάτοικοι των ορεινών περιοχών που επλήγησαν βγήκαν από τα σπίτια τους μετά την πρώτη δόνηση. Περί τις 05:30 το πρακτορείο FARS μετέδωσε ότι πολλοί πολίτες γύρισαν στα σπίτια τους και η κατάσταση έμοιαζε να εξομαλύνεται μετά τον αρχικό πανικό.

Το Ιράν, πάνω από πολλές τεκτονικές πλάκες, διαπερνάται από πολλά ρήγματα και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή. Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έγινε τον Νοέμβριο του 2017, όταν μια δόνηση 7,3 στην επαρχία Κερμανσάχ (δυτικά) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 620 ανθρώπους.

Το 2003, σεισμός 6,6 βαθμών είχε πλήξει την επαρχία Κερμάν, νοτιοανατολικά, στοίχισε τη ζωή σε 33.000 ανθρώπους και ισοπέδωσε την αρχαία πόλη Μπαμ και την ακρόπολή της, ανακηρυγμένη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 30 ετών, μεγέθους 7,4 βαθμών, στοίχισε τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους και άφησε πίσω του μισό εκατομμύριο άστεγους στο βόρειο τμήμα της χώρας το 1990.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM