Φον ντερ Λάιεν: Οι απελάσεις μεταναστών από την ΕΕ θα αυξηθούν-«Να πάρουμε μαθήματα από την Ιταλία»

Φον ντερ Λάιεν: Οι απελάσεις μεταναστών από την ΕΕ θα αυξηθούν-«Να πάρουμε μαθήματα από την Ιταλία» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να «πάρει μαθήματα» από το αμφιλεγόμενο σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε σε επιστολή της φον ντερ Λάιεν προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μερικές ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης, 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το μεταναστευτικό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει νέα νομοθετική πρόταση που θα αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών από τα κράτη-μέλη. 

Καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκινά την δεύτερη θητεία της στην ηγεσία της Κομισιόν, η Γερμανίδα πολιτικός φαίνεται να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις έντονες πιέσεις που δέχεται από πολλές χώρες για το μεταναστευτικό. 

Το σχέδιο της Μελόνι εμπνέει την ΕΕ

Στην επιστολή της προς τα κράτη-μέλη, ανέφερε ότι μόνο περίπου το 20% των παράτυπων μεταναστών σε κράτη της ΕΕ που διατάσσονται να εγκαταλείψουν μία χώρα όντως το κάνουν. 

Έτσι, η πρόεδρος της Κομισιόν υπόσχεται «νέες και καινοτόμες» λύσεις για την πιο αυστηρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με μία από αυτές πιθανώς να θυμίζει το σχέδιο που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, σύμφωνα με το οποίο οι αιτούντες άσυλο θα μεταφέρονται σε κέντρα στην Αλβανία, όπου θα γίνεται και η επεξεργασία των αιτήσεων τους. 

«Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να διερευνούμε πιθανές λύσεις όσον αφορά την ιδέα της ανάπτυξης κέντρων επιστροφής εκτός ΕΕ, ιδίως ενόψει μιας νέας νομοθετικής πρότασης επιστροφών. Με την έναρξη λειτουργίας του πρωτοκόλλου Ιταλίας-Αλβανίας, θα μπορέσουμε επίσης να αντλήσουμε διδάγματα από αυτήν την εμπειρία στην πράξη» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Ως μέρος του σχεδίου, το πρώτο πλοίο που μετέφερε 16 μετανάστες από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο έφτασε στην Αλβανία εχθές, το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου, στο λιμάνι του Shëngjin, στην Αλβανία. 

Γερμανία και Γαλλία ζητούν πιο αυστηρούς κανόνες για την μετανάστευση

Φυσικά, σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την Διεθνή Αμνηστία να το χαρακτηρίζει «σκληρό πείραμα» που αμαυρώνει την εικόνα της ιταλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, πέρα από την γειτονική μας χώρα, πολλά άλλα μέλη της ΕΕ έχουν απαιτήσει την αισθητοποίηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. 

Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία επέβαλε ελέγχους σε όλα τα χερσαία της σύνορα, επικαλούμενη «απειλή στην εσωτερική ασφάλεια από την ισλαμική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα». Παράλληλα, την περασμένη Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, η κυβερνητικός εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη για έναν νέο, πιο αυστηρό μεταναστευτικό νόμο. 

Ενώ στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σχέδιο που θα απαγορεύει προσωρινά από τους μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα να ζητούν άσυλο. Παρότι το παραπάνω μέτρο πιθανότατα δεν συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Τουσκ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο, μιας και όπως λέει, η Λευκορωσία «αποσταθεροποιεί» την Πολωνία στέλνοντας ροές μεταναστών. 

Τι θα συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Πέρα από το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία.

Φον ντερ Λάιεν: Οι απελάσεις μεταναστών από την ΕΕ θα αυξηθούν-«Να πάρουμε μαθήματα από την Ιταλία» Facebook Twitter
O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ/Φωτογραφία, EPA, αρχείου

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός  αναμένεται να θέσει επί τάπητος την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Ντόναλντ Τουσκ για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού σχεδίου που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και ουσιαστικά πρόκειται για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας.

Οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν, επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι ενταξιακές συνομιλίες της οποίας με την Ε.Ε. μόλις έλαβαν επισήμως «πράσινο φως» στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στο Λουξεμβούργο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρίση στη Γεωργία βαθαίνει με την εκλογή πρώην ποδοσφαιριστή στην προεδρία

Διεθνή / Βαθαίνει η κρίση στη Γεωργία- Εξελέγη πρώην ποδοσφαιριστής για την προεδρία

Η εκλογή Καβελασβίλι και η γενικότερη πολιτική αστάθεια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που κατηγορούν τη γεωργιανή κυβέρνηση για οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία
LIFO NEWSROOM