Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τη συζήτηση περί υποχρεωτικών εμβολιασμών για τον κορωνοϊό δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η επικεφαλής της Κομισιόν ρωτήθηκε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. Απαντώντας, η Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει η συζήτηση αυτή για την υποχρεωτικότητα και να υπάρχει μια κοινή προσέγγιση.  

«Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν τις ζωές, αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς παντού. Και αυτό κοστίζει… Είναι τεράστιο το υγειονομικό κόστος. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε το 77% των ενηλίκων εμβολιασμένους, ή το 66% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένοι. Είναι 150 εκατομμύρια άνθρωποι», επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Είναι πολλοί και δεν μπορούν να εμβολιαστούν όλοι- για παράδειγμα παιδιά ή άνθρωποι με ειδικές ιατρικές παθήσεις- αλλά η συντριπτική πλειοψηφία θα μπορούσε. Και για αυτό πιστεύω ότι είναι κατανοητό και κατάλληλο να γίνει αυτή η συζήτηση τώρα», συνέχισε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. 

«Το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και πιθανόν να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός της ΕΕ, αυτό χρειάζεται συζήτηση. Χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση, αλλά είναι μία συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε. 

Στις 13 Δεκεμβρίου τα εμβόλια για παιδιά 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών θα είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου. 

Επίσης, δήλωσε ότι οι BioNTech/ Pfizer και η Moderna θα παραδώσουν 360 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως τα τέλη Μαρτίου. «Αυτό σημαίνει ότι επαρκούν για να κάνουν όλοι αναμνηστικές δόσεις. Οπότε πηγαίνετε να την κάνετε», συμπλήρωσε. 

«Ελπίστε για το καλύτερο, προετοιμαστείτε για το χειρότερο» 

Αναφερόμενη στην κατάσταση με την πανδημία στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι από τη μία υπάρχει η ισχυρή αναζωπύρωση της μετάλλαξης Δέλτα και από την άλλη η νέα απειλή, η μετάλλαξη Όμικρον. 

«Δεν ξέρουμε τα πάντα για αυτό το στέλεχος, αλλά ξέρουμε αρκετά για να ανησυχούμε», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η εμπειρία από τη μετάλλαξη Δέλτα έδειξε ότι πρόκειται για «κούρσα ενάντια στον χρόνο». 

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε περίπτωση που το εμβόλιο δεν ανταποκρίνεται πλήρως στη μετάλλαξη Όμικρον, υπάρχει η δυνατότητα επικαιροποίησής του, κάτι για το οποίο χρειάζονται 100 ημέρες. 

«Το συμπέρασμα είναι: ελπίστε για το καλύτερο, προετοιμαστείτε για το χειρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως η καλύτερη προστασία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ο πλήρης εμβολιασμός και η ενισχυτική δόση. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM