Φόβοι για πάνω από 1000 νεκρούς από τον κυκλώνα σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε

Φόβοι για πάνω από 1000 νεκρούς από τον κυκλώνα σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε Facebook Twitter
EPA
0

Την εκτίμηση πως ο αριθμός των νεκρών, από τον κυκλώνα που σάρωσε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε, μπορεί να ξεπεράσει τους 1000, εξέφρασε ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης. 

Ο κυκλώνας που σάρωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, καταστρέφοντας δρόμους, γέφυρες κι ισοπεδώνοντας νοσοκομεία και σχολεία, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 173 ανθρώπους, όμως ο απολογισμός αυτός θα μπορούσε να υπερβεί τους 1000 νεκρούς, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι.

«Προς το παρόν, επισήμως έχουμε 84 νεκρούς (μονάχα στη Μοζαμβίκη). Όμως, όταν πετάξαμε πάνω από την πληγείσα ζώνη σήμερα νωρίς το πρωί (...) για να κατανοήσω τί ακριβώς συνέβη, όλα μας οδηγούν στη σκέψη ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να υπερβεί τους 1000 νεκρούς» δήλωσε ο Νιούσι σε μια τηλεοπτική παρέμβαση από το Μαπούτο.

«Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της χώρας.

«Οι ποταμοί Πούνγκουε και Μπούζι ξεχείλισαν με αποτέλεσμα να χαθούν από τον χάρτη ολόκληρα χωριά, απομονώνοντας κοινότητες. Πτώματα επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Πρόκειται για μια αληθινή ανθρωπιστική καταστροφή».

Επιζώντες βρήκαν καταφύγιο πάνω σε δέντρα, όπου παρέμειναν εκεί αναμένοντας να τους σώσουν, εξήγησε ο πρόεδρος.

Στις εναέριες φωτογραφίες, που αναμετέδωσε ο οργανισμός Mission Aviation Fellowship διακρίνονται επίσης δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στις στέγες σπιτιών, που έχουν κατακλυστεί από λασπόνερα.

Ο κυκλώνας Ιντάι, συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές, σάρωσε την κεντρική Μοζαμβίκη την Πέμπτη το βράδυ, προτού συνεχίσει την καταστροφική πορεία του στη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Στη Ζιμπάμπουε «89 άνθρωποι σκοτώθηκαν...» εξήγησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νικ Μανγκουάνα.

«Έχουμε την αίσθηση ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός πολέμου ευρείας κλίμακας» εκτίμησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Περάνς Σιρί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM