Φιλιππίνες: Σύλληψη για όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα - Με εντολή Ντουτέρτε

Φιλιππίνες: Σύλληψη για όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα - Με εντολή Ντουτέρτε Facebook Twitter
EPA/ROLEX DELA PENA
0

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε ζήτησε από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ακόμη και όσους την έχουν κάτω από τη μύτη.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έδωσε αυτή τη νέα εντολή μετά τη συνεδρίαση της ομάδας δράσης κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε από το γραφείο Τύπου, στο οποίο φαίνονται όλοι να φορούν μάσκα εκτός από τον ίδιο.

Από τα τέλη Μάρτιου που έχουν ενισχυθεί τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην πρωτεύουσα Μανίλα και τις γειτονικές περιοχές έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε χιλιάδες ανθρώπους για την παραβίασή τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο διοικητής της αστυνομίας έχουν ζητήσει από τα μέλη των δυνάμεων της τάξης να επιβάλουν πρόστιμα ή κοινωνική εργασία στους παραβάτες, αντί να τους συλλαμβάνουν, μετά τον θάνατο ενός άνδρα τον οποίο αστυνομικοί ανάγκασαν να κάνει 100 κάμψεις επειδή παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όμως ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι αδιάλλακτοι με τους ανθρώπους που φορούν λάθος τη μάσκα τους.

«Οι εντολές μου στην αστυνομία είναι ότι πρέπει να συλλαμβάνουν τους ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους», τόνισε. «Δεν το κάνω για εμένα, αλλά για εσάς. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην μολύνετε κανέναν και να μην μολυνθείτε», πρόσθεσε.

Πέρυσι ο Ντουτέρτε, γνωστός για τις ακραίες και συχνά προσβλητικές του δηλώσεις, είχε επισημάνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να ανοίγουν πυρ εναντίον όποιου προκαλεί «αταξία» στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταφέρονται εναντίον του.

Ο εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου, ο Χάρι Ρόκε, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ενώ διευκρίνισε ότι ενδέχεται να παραμένουν υπό κράτηση 12 ώρες.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan απάντησε ότι πρόκειται για μια απόφαση «αντιεπιστημονική και αναποτελεσματική», ενώ κατήγγειλε και την «υπερβολική χρήση βίας» από την αστυνομία.

«Ο υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες αποτελεί ήδη κίνδυνο για την υγεία των φυλακισμένων. Το να συλλαμβάνουμε εκατοντάδες άλλους για να τους βάλουμε σε εγκαταστάσεις όπου είναι αδύνατο να τηρούνται οι αποστάσεις απλώς θα διευκολύνει την γοργή εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η covid-19», τόνισε η ΜΚΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP   

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM