Φιλιππίνες: Σύλληψη για όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα - Με εντολή Ντουτέρτε

Φιλιππίνες: Σύλληψη για όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα - Με εντολή Ντουτέρτε Facebook Twitter
EPA/ROLEX DELA PENA
0

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε ζήτησε από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ακόμη και όσους την έχουν κάτω από τη μύτη.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έδωσε αυτή τη νέα εντολή μετά τη συνεδρίαση της ομάδας δράσης κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε από το γραφείο Τύπου, στο οποίο φαίνονται όλοι να φορούν μάσκα εκτός από τον ίδιο.

Από τα τέλη Μάρτιου που έχουν ενισχυθεί τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην πρωτεύουσα Μανίλα και τις γειτονικές περιοχές έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε χιλιάδες ανθρώπους για την παραβίασή τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο διοικητής της αστυνομίας έχουν ζητήσει από τα μέλη των δυνάμεων της τάξης να επιβάλουν πρόστιμα ή κοινωνική εργασία στους παραβάτες, αντί να τους συλλαμβάνουν, μετά τον θάνατο ενός άνδρα τον οποίο αστυνομικοί ανάγκασαν να κάνει 100 κάμψεις επειδή παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όμως ο Ντουτέρτε δήλωσε ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι αδιάλλακτοι με τους ανθρώπους που φορούν λάθος τη μάσκα τους.

«Οι εντολές μου στην αστυνομία είναι ότι πρέπει να συλλαμβάνουν τους ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους», τόνισε. «Δεν το κάνω για εμένα, αλλά για εσάς. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην μολύνετε κανέναν και να μην μολυνθείτε», πρόσθεσε.

Πέρυσι ο Ντουτέρτε, γνωστός για τις ακραίες και συχνά προσβλητικές του δηλώσεις, είχε επισημάνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να ανοίγουν πυρ εναντίον όποιου προκαλεί «αταξία» στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, με τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταφέρονται εναντίον του.

Ο εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου, ο Χάρι Ρόκε, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ενώ διευκρίνισε ότι ενδέχεται να παραμένουν υπό κράτηση 12 ώρες.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan απάντησε ότι πρόκειται για μια απόφαση «αντιεπιστημονική και αναποτελεσματική», ενώ κατήγγειλε και την «υπερβολική χρήση βίας» από την αστυνομία.

«Ο υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες αποτελεί ήδη κίνδυνο για την υγεία των φυλακισμένων. Το να συλλαμβάνουμε εκατοντάδες άλλους για να τους βάλουμε σε εγκαταστάσεις όπου είναι αδύνατο να τηρούνται οι αποστάσεις απλώς θα διευκολύνει την γοργή εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η covid-19», τόνισε η ΜΚΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP   

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM