Φιλιππίνες: Ο γιος του πρώην δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος θα διεκδικήσει την προεδρία

Φιλιππίνες: Ο γιος του πρώην δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος θα διεκδικήσει την προεδρία Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. 

Ο Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ, γνωστός ως Bongbong- που έχει ταχθεί υπέρ του αμφιλεγόμενου πολέμου του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών και της θανατικής ποινής για τους διακινητές- ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι θα είναι υποψήφιος. 

«Θα επαναφέρω την ενωτική ηγεσία στη χώρα μας», ανέφερε ο 64χρονος, που ήταν υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου το 2016, χάνοντας με μικρή διαφορά από την Λένι Ρομπρέδο. 

Η οικογένεια Μάρκος έφυγε για τις ΗΠΑ μετά την πτώση του δικτάτορα το 1986, αλλά από τότε που τους επετράπη να γυρίσουν στις Φιλιππίνες, μέλη της έχουν βρεθεί σε διάφορα πολιτικά πόστα. 

Ο Μάρκος τζούνιορ ήταν γερουσιαστής από το 2010 έως το 2016. Η μητέρα του, Ιμέντα Μάρκος, διετέλεσε βουλευτής για τρεις διαδοχικές θητείες, προτού τη διαδεχθεί ο ανιψιός της. Η αδελφή του Μάρκος τζούνιορ, Ίμε, είναι γερουσιαστής. 

Σε πρόσφατη έρευνα της PulseAsia Research για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τον επόμενο πρόεδρο, ο Μάρκος τζούνιορ ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από την κόρη του Ντουτέρτε, Σάρα, αν και η ίδια έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφια. 

Ο Ντουτέρτε είναι σύμμαχος της οικογένειας Μάρκος και αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια εκλογική συμμαχία του γιου του δικτάτορα με την κόρη του απερχόμενου προέδρου. 

Πάντως, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας προκάλεσε αντιδράσεις. Συνασπισμός κατά της οικογένειας Μάρκος σχολίασε ότι πρόκειται για «αισχρή επίδειξη περιφρόνησης και ασέβειας για τους χιλιάδες Φιλιππινέζους που δολοφονήθηκαν, εξαφανίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτοπίστηκαν από το καθεστώς του πατέρας του». 

Ο Μάρκος τζούνιορ έχει προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη διακυβέρνηση του πατέρα του, κάνοντας λόγο για οικονομική ανάπτυξη και έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του καθεστώτος. 

Επίσης έχει υποστηρίξει ότι ήταν υπερβολικά νέος για να επωμιστεί ευθύνες, αλλά οι επικριτές του επισημαίνουν ότι ήταν κυβερνήτης της περιφέρειας από την οποία κατάγεται η οικογένεια, από το 1983 έως το 1986. 

Με πληροφορίες από Guardian
 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων των εμβολίων Covid-19

Διεθνή / Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε την υπόθεση για τη διαφάνεια των συμβολαίων των εμβολίων Covid-19

Η Επιτροπή συμφώνησε μόνο να δώσει μερική πρόσβαση σε ορισμένα συμβόλαια, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν διαγραφεί για την προστασία εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα ιδιωτικότητας
LIFO NEWSROOM
Νέα Υόρκη: Νομικές διαμάχες για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό- Υπογράφηκαν νέοι περιορισμοί

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Νομικές διαμάχες για τα τρανς άτομα στον αθλητισμό- Υπογράφηκαν νέοι περιορισμοί

Δεν θα χορηγούνται άδειες σε οργανισμούς που επιτρέπουν σε τρανς γυναίκες να αγωνίζονται σε γυναικείες ομάδες, αλλά θα επιτρέπεται σε τρανς άνδρες να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες
LIFO NEWSROOM