FDA: Έξαρση ηπατίτιδας Α πιθανόν συνδέεται με βιολογικές φράουλες

FDA: Έξαρση ηπατίτιδας Α πιθανόν συνδέεται με βιολογικές φράουλες Facebook Twitter
0

Έξαρση ηπατίτιδας Α που παρατηρείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά πιθανόν συνδέεται με συσκευασίες βιολογικών φραουλών που πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, σύμφωνα με τον FDA

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ κάνει έρευνα για το ζήτημα μαζί με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σε συνεργασία με τις αντίστοιχες καναδικές αρχές. 

Έως τώρα έχουν νοσήσει 17 άνθρωποι και οι 12 νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο FDA. Σε αυτή επισημαίνει ότι «γίνεται έρευνα για έξαρση μολύνσεων ηπατίτιδας Α σις ΗΠΑ και τον Καναδά που πιθανόν συνδέεται με φρέσκες οργανικές φράουλες με την επωνυμία FreshKampo και HEB, οι οποίες αγοράστηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου». 

Όσοι αγόρασαν αυτά τα προϊόντα μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τα κατέψυξαν για μεταγενέστερη κατανάλωση θα πρέπει να τα πετάξουν αμέσως, τόνισε ο FDA. «Αν δεν είστε σίγουροι ποιο προϊόν αγοράσατε, πότε αγοράσατε τις φράουλες ή πού τις αγοράσατε προτού τις καταψύξετε, πρέπει να τις πετάξετε», συμπληρώνει. 

Αν καταναλωτές αγόρασαν τα συγκεκριμένα προϊόντα το εν λόγω χρονικό διάστημα και κατανάλωσαν τις φράουλες τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί για την ηπατίτιδα Α «θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να καθοριστεί αν απαιτείται προφύλαξη μετά την έκθεση». Αυτό συστήνεται «για ανεμβολίαστους που έχουν εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας τις τελευταίς δύο εβδομάδες, επειδή ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει μια μόλυνση αν πραγματοποιηθεί εντός 14 ημερών από την έκθεση».  

«Επιδημιολογικά δεδομένα και ιχνηλάτηση δείχνουν ότι φρέσκιες βιολογικές φράουλες FreshKampo και HEB που αγοράστηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου είναι πιθανότατα η αιτία νόσησης σε αυτή την έξαρση. Οι έρευνες ιχνηλάτησης δείχνουν ότι περιπτώσεις στην Καλιφόρνια, τη Μινεσότα και τον Καναδά αναφέρουν την αγορά φρέσκιων βιολογικών φραουλών με την επωνυμία FreshKampo ή HEB προτού νοσήσουν», σύμφωνα με τον FDA. 

Η HEB, που έχει έδρα στο Τέξας, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι φράουλές της είναι ασφαλείς για κατανάλωση. «Καμία νόσηση από φράουλες που σχετίζεται με την έρευνα του FDA δεν έχει αναφερθεί στην HEB ή το Τέξας», ανέφερε η εταιρεία. «Ο FDA διενεργεί έρευνα για βιολογικές φράουλες που πωλήθηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου 2022. η HEB δεν έλαβε ούτε πούλησε βιολογικές φράουλες από τον υπό έρευνα προμηθευτή από τις 16 Απριλίου», συμπλήρωσε. Η FreshKampo ανέφερε ότι συνεργάζεται με τον FDA για να εντοπίσει πού προέκυψε το πρόβλημα. 

Με πληροφορίες από WSJ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM