Φάουτσι: Πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν η μετάλλαξη Όμικρον σηματοδοτεί το τέλος του κορωνοϊού

Ο Άντονι Φάουτσι κατεβαίνει σκάλες Facebook Twitter
EPA
0

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ Άντονι Φάουτσι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν η μετάλλαξη Όμικρον σηματοδοτεί το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η μετάλλαξη Όμικρον, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, έχει διαπιστωθεί ότι είναι λιγότερο σοβαρή από τις προηγούμενες παραλλαγές, πυροδοτώντας την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επισπεύσει το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, ο Φάουτσι είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση. «Ελπίζω να είναι έτσι. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν δεν υπάρξει άλλη μετάλλαξη που να διαφεύγει από την ανοσολογική απόκριση της προηγούμενης παραλλαγής», είπε στο The Davos Agenda.

Ακόμα, ακόμα κι αν η Όμικρον αποδειχθεί ως η τελική μετάλλαξη της Covid-19, είναι απίθανο να σημαίνει εξ ολοκλήρου το τέλος του παιχνιδιού για τον ιό, είπε ο Φάουτσι. Αντίθετα, θα παραμείνει παρούσα στην κοινωνία σε ενδημικό επίπεδο. «Έλεγχος σημαίνει ότι τον έχεις παρών, αλλά είναι παρών σε ένα επίπεδο που δεν διαταράσσει την κοινωνία», δήλωσε. «Αυτός είναι ο ορισμός μου για το τι σημαίνει ενδημικότητα».

Σε εκείνο το στάδιο, δεν θα απαιτούνται πλέον μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση μάσκας, και η κοινωνία θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας πριν από την Covid, είπε. «Δεν πρόκειται να εξαληφθεί ποτέ αυτός ο ιός. Αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν θα διαταράξει τις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες δραστηριότητές μας», δήλωσε.

«Πολύ νωρίς» για να χαρακτηρίσουμε τον Covid ενδημικό

Ο Φάουτσι συνομιλούσε με μια ομάδα ειδικών στη δημόσια υγεία που συμφώνησαν ότι η Όμικρον πιθανότατα θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως το 2022. Ωστόσο, διχάστηκαν ως προς το αν θα ήταν το τελικό στέλεχος.

«Είναι πράγματι πολύ νωρίς για να το χαρακτηρίσουμε ενδημικό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μετάλλαξη», δήλωσε η Ανελίς Γουάιλντερ Σμιρ, καθηγήτρια αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Μια νέα μετάλλαξη είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρή, εξετάζοντας τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά παραμένει σημαντικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, είπε.

Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, διευθύνων σύμβουλος του Συνασπισμού για την Επιδημική Ετοιμότητα και τις Καινοτομίες, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος. «Η Όμικρον θα σαρώσει τον κόσμο. Ας ελπίσουμε ότι θα σαρώσει άλλες παραλλαγές», είπε, προσθέτοντας ότι ο ιός πιθανότατα θα φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας, όπου θα γίνει ετήσια επιδημία, όπως η εποχική γρίπη».
 

Με πληροφορίες CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ