Το Facebook παραδέχθηκε πως υπάλληλοί του είχαν πρόσβαση σε 600 εκατομμύρια κωδικούς χρηστών

Το Facebook παραδέχθηκε πως υπάλληλοί του είχαν πρόσβαση σε 600 εκατομμύρια κωδικούς χρηστών Facebook Twitter
0

Σε μορφή plain text, δηλαδή μη κρυπτογραφημένη, ήταν αποθηκευμένοι οι κωδικοί πρόσβασης στο Facebook από εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, στους οποίους και είχαν πρόσβαση 20.000 υπάλληλοι της εταιρίας. 

Ένα νέο σκάνδαλο ασφαλείας έρχεται να κλυδωνίσει το Facebook και αφορά στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, καθώς σύμφωνα με το μπλογκ KrebsOnSecurity από 200 έως και 600 εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης έχουν αποθηκευτεί σε μορφή plain text με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμοι σε 20.000 υπαλλήλους της εταιρείας.

Μετά την αποκάλυψη, το Facebook παραδέχθηκε πως όντως είχε αποθηκεύσει εκατομμύρια passwords σε μη κρυπτογραφημένη μορφή που ήταν εύκολα αναγνώσιμη από τους υπαλλήλους, αλλά τονίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι υπάλληλοι καταχράστηκαν την πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα. 

Επιπλέον, αναφέρει ότι η αποθήκευση των κωδικών έγινε σε εσωτερικούς διακομιστές της εταιρείας, στους οποίους δεν είχαν πρόσβαση τρίτοι. 

Όπως εξηγεί το Facebook σε σχετική ανακοίνωση, το πρόβλημα διαπιστώθηκε τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου ελέγχου ασφαλείας.

Οι περισσότεροι από τους κωδικούς ανήκαν σε χρήστες του Facebook Lite, μιας εκδοχής του app της πλατφόρμας η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από ανθρώπους σε περιοχές με χαμηλής ταχύτητας Ίντερνετ.

Σε κάθε περίπτωση η εταιρίαπροσθέτει πως το θέμα έχει διευθετηθεί και πως θα ειδοποιηθούν όσοι χρήστες σε Facebook Lite, Facebook και Instagram επηρεάστηκαν, οι οποίοι δεν χρειάζεται ωστόσο να αλλάξουν κωδικούς.  

Σύμφωνα με το KrebsOnSecurity, που ασχολείται με θέματα ασφαλείας στο διαδίκτυο και αποκάλυψε πρώτο την υπόθεση, τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι του Facebook έψαχναν τα αρχεία που περιείχαν τους κωδικούς πρόσβασης, αλλά παραμένει ασαφές για ποιον λόγο το έκαναν και όλο αυτό ξεκίνησε περίπου το 2012. 

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτούς τους κωδικούς δεν τους είδε ποτέ κανένας εκτός του Facebook και δεν βρήκαμε τίποτα μέχρι σήμερα που να υποδηλώνει ότι κάποιος εκ των έσω τους χρησιμοποίησε καταχρηστικά», τόνισε στην ανακοίνωσή της η εταιρία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες το Facebook είχε παραδεχτεί ότι κυβερνοπειρατές απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών εξαιτίας ενός προβλήματος ασφαλείας.

Με πληροφορίες από The Verge

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM