Ολυμπιακός - Φιορεντίνα

Facebook: Νέοι κανόνες επιτρέπουν σε χρήστες να κάνουν αρνητικά σχόλια ακόμα και για θάνατο δημόσιου προσώπου

Facebook: Νέες οδηγίες επιτρέπουν σε χρήστες να κάνει σχόλια ακόμα και για θάνατο δημόσιου προσώπου Facebook Twitter
0

Η πολιτική κατά του εκφοβισμού και της παρενόχλησης μέσω Facebook επιτρέπει τη στόχευση «δημόσιων προσωπικοτήτων» με τρόπους που διαφορετικά απαγορεύονται στον ιστότοπο σύμφωνα με νέους κανονισμούς, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Σύμφωνα με ένα τμήμα των εσωτερικών κατευθυντήριων γραμμών, που έχει στην κατοχή του ο  Guardian, ως δημόσια πρόσωπα ορίζονται από το Facebook άτομα τα οποία μπορεί να έχουν φήμη μέσω των social media ή, πιο σπάνια, να είναι γνωστά ακόμα και με αναφορές σε τοπικές εφημερίδες.

Αυτοί θεωρούνται «επιτρεπόμενοι στόχοι» για συγκεκριμένους τύπους επιθέσεων «επειδή θέλουμε να επιτρέψουμε τη συζήτηση, η οποία συχνά περιλαμβάνει επικριτικά σχόλια για άτομα που εμφανίζονται στις ειδήσεις», εξηγεί το Facebook.

Τα μέτρα έρχονται ενώ τα social media είναι αντιμέτωπα με νέα κριτική για κακοποιητικές συμπεριφορές χρηστών στις πλατφόρμες τους, συμπεριλαμβανομένων αναφορών στην δούκισσα και τον δούκα του Σάσεξ αλλά και επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ιδίως μαύρων αστέρων όπως ο Μάρκους Ράσφορντ.

Το Facebook, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι και το Instagram, άλλαξε τις πολιτικές του ως απάντηση στην κριτική, με εισαγωγή νέων κανόνων για την κάλυψη των περιπτώσεων κατάχρησης ενώ δεσμεύτηκε για την επιβολή του νόμου σε ό,τι αφορά αναρτήσεις με ρητορική μίσους.

Στις λεπτομερείς οδηγίες που επικαλείται ο Guardian, έγγραφο που είναι πάνω από 300 σελίδες, από τον Δεκέμβριο του 2020, το Facebook εξηγεί πώς διαφοροποιεί τους κανόνες προστασίας για ιδιωτικά και δημόσια πρόσωπα. «Για δημόσια πρόσωπα, καταργούμε επιθέσεις που είναι σοβαρές, καθώς και ορισμένες επιθέσεις στις οποίες το δημόσιο πρόσωπο έχει γίνει επισημανθεί στην ανάρτηση ή το σχόλιο.

Για ιδιώτες χρήστες, η προστασία μας προχωρά ακόμα πιο πολύ: καταργούμε περιεχόμενο που στόχο έχει να υποβαθμίσει ή να ντροπιάσει - συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, ισχυρισμών σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα κάποιου» αναφέρει η εταιρεία. 

Οι ιδιώτες δεν μπορούν να στοχοποιηθούν σε αναρτήσεις που αφορούν σε θάνατο στο Facebook. Αντίθετα, στην περίπτωση των δημοσίων προσώπων αυτό που θα ισχύει είναι ότι δεν θα μπορούν να «εκτίθενται σκόπιμα» σε τέτοιες αναφορές.

Είναι επιτρεπτό, σύμφωνα με τις πολιτικές παρενόχλησης του Facebook, να γίνει αναφορά στον θάνατο μιας τοπικής προσωπικότητας, εφόσον ο χρήστης δεν τον κάνει tag στην ανάρτηση, για παράδειγμα. Ομοίως, τα δημόσια πρόσωπα δεν μπορούν να «εκτίθενται» σε περιεχόμενο «που επαινεί, γιορτάζει ή χλευάζει το θάνατό τους ή σοβαρό σωματικό τραυματισμό».

Ο ορισμός της εταιρείας για τα δημόσια πρόσωπα είναι ευρύς. Όλοι οι πολιτικοί υπολογίζονται ως δημόσια πρόσωπα, ανεξάρτητα από το επίπεδο διακυβέρνησης και αν έχουν εκλεγεί ή αν ήταν υποψήφιοι, όπως και κάθε δημοσιογράφος που απασχολείται εργασιακά «να γράφει / να μιλά δημόσια». Η διαδικτυακή φήμη αρκεί για να πληροί τις προϋποθέσεις, υπό τον όρο ότι ο χρήστης έχει περισσότερους από 100.000 followers ή θαυμαστές σε έναν από τους λογαριασμούς του στα social media.

Το να βρεθεί κάποιος στις ειδήσεις αρκεί για να «υποβαθμίσει» την προστασία των χρηστών. «Τα άτομα που αναφέρονται στον τίτλο, τον υπότιτλο ή την προεπισκόπηση 5 ή περισσότερων άρθρων ειδήσεων ή αναρτήσεων στα μέσα τα τελευταία 2 χρόνια» υπολογίζονται επίσης ως δημόσια πρόσωπα.

Μια ευρεία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι ότι τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν υπολογίζονται σε καμία περίπτωση.

Ο Imran Ahmed, ιδρυτής του Κέντρου Αντιμετώπισης Ψηφιακού Μίσους, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις ως «έκπληξη».

«Παρά τις επιθέσεις σε βάρος γνωστών προσώπων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της βουλευτή Τζο Κοξ και των εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η προώθηση της βίας εναντίον δημοσίων υπαλλήλων τιμωρείται από το Facebook, εάν δεν έχουν ταγκαριστεί στην ανάρτηση», δήλωσε ο Ahmed. 

Πρόσθεσε δε, ότι η ασφάλεια άλλων δημόσιων υπαλλήλων και προσωπικοτήτων θα μπορούσε επίσης να τεθεί σε κίνδυνο. «Ακριβώς επειδή κάποιος δεν έχει επισημανθεί - δεν έχει γίνει tag- δεν σημαίνει ότι το μήνυμα δεν ακούγεται δυνατά και ολοκάθαρα» τονίζει.

Υπάρχει ωστόσο, και μια άλλη μεγάλη εξαίρεση εκείνων που είναι «ακούσια» δημόσια πρόσωπα. Πρόκειται για δημόσιες φιγούρες «που δεν είναι στην πραγματικότητα διασημότητες και που δεν έχουν εμπλακεί με τη φήμη τους, εκτός και αν κατηγορηθούν για εγκληματική δραστηριότητα», σύμφωνα με τις οδηγίες.

Το Facebook διαθέτει μια μυστική λίστα με αυτά τα ακούσια δημόσια πρόσωπα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα έγγραφα που επικαλείται ο Guardian. Ωστόσο, η παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδεικνύεται ως de facto απόδειξη ότι ένας χρήστης είναι γνωστός. 

Η προσπάθεια ορισμού όλων των πτυχών της παρενόχλησης έχει οδηγήσει σε κανόνες του Facebook που περιλαμβάνουν απρόσμενες λεπτομέρειες.

Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να κάνουν bulling σε νεκρά άτομα, αλλά μόνο αν πέθαναν πριν από το έτος 1900, και τους επιτρέπεται να «εκφοβίζουν» φανταστικούς χαρακτήρες (οι διαχειριστές της εταιρείας καλούνται να μην κάνουν τίποτα σε ανάρτηση του τύπου «Ο Χόμερ Σίμπσον είναι αλήτης») .

Ωστόσο, η απόφαση να αφήσει τους χρήστες να μπορούν να εκφοβίσουν και να παρενοχλήσουν ακόμη και μικρού βεληνεκούς δημόσια πρόσωπα - με τρόπους που η εταιρεία απαγορεύει σε άλλες περιπτώσεις για ιδιώτες-  είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία μεταξύ διακεκριμένων χρηστών, που έχουν παραπονεθεί ότι το Facebook δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δημόσια πρόσωπα.

Η πολιτική εκφοβισμού και παρενόχλησης του Facebook προστατεύει τα δημόσια πρόσωπα από επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων άμεσων απειλών σοβαρής σωματικής βλάβης, υποτιμητικών σεξουαλικών όρων ή απειλών για την κυκλοφορία προσωπικών πληροφοριών.

Η εταιρεία αφήνει τους ανθρώπους να αμφισβητούν ή να επικρίνουν δημόσια πρόσωπα. «O Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ψοφήσει ή να παραιτηθεί» ή «απλά πέθανε Μπολσονάρο, δεν κάνεις τίποτα καλύτερο για τους ανθρώπους σου» είναι σχόλια που έχουν γίνει στην πλατφόρμα.

Ο ορισμός του δημόσιου προσώπου πρόκειται να ενημερωθεί για να «διευρύνει το όριο σε ολοένα και περισσότερους ψηφιακά εμπλεκόμενους», λένε πηγές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης προστασίας για ακτιβιστές και δημοσιογράφους που αντιμετωπίζονται ήδη ως άτομα υψηλού κινδύνου.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επιτρέψουμε την κριτική συζήτηση για πολιτικούς και άλλους ανθρώπους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε σε άτομα να τα κακοποιούν ή να τα παρενοχλούν στις εφαρμογές μας. Καταργούμε τη ρητορική μίσους και τις απειλές σοβαρής σωματικής βλάβης, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο στόχος, και διερευνούμε περισσότερους τρόπους για να προστατεύσουμε τα δημόσια πρόσωπα από την παρενόχληση.

Συμβουλευόμαστε τακτικά με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και ακτιβιστές για να λάβουμε σχόλια σχετικά με τις πολιτικές μας και να βεβαιωθούμε ότι βαδίζουμε στο σωστό μέρος» είπε εκπρόσωπος του Facebook.

Ερωτηθείς γιατί οι οδηγίες αυτές που διέρρευσαν, δεν δημοσιοποιούνται από το Facebook, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «Δημοσιεύοντας τα κοινοτικά μας πρότυπα, τις σημειώσεις από τις τακτικές συναντήσεις που έχουμε με διεθνείς ομάδες για να τις συζητήσουμε και να τις ενημερώσουμε, καθώς και τις τριμηνιαίες αναφορές μας για τη δράση μας προκειμένου να επιβάλουμε τις πολιτικές μας, παρέχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια από οποιαδήποτε εταιρεία τεχνολογίας. Σκοπεύουμε επίσης να δημοσιοποιήσουμε ακόμη περισσότερα από αυτά τα έγγραφα με την πάροδο του χρόνου».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

Ολυμπιακός - Φιορεντίνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο της πόλης των swingers και εγγαστρίμυθο μέντιουμ

Διεθνή / Γαλλία: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο της πόλης των swingers και εγγαστρίμυθο μέντιουμ

Προφυλακίστηκαν ο 55χρονος δήμαρχος για διαφθορά και η 44χρονη για απάτη - Δημοτική σύμβουλος από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καλεί τον κεντροδεξιό δήμαρχο να παραιτηθεί
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κριστιάν Καρεμπέ: «Δύο μέλη της οικογένειάς μου δολοφονήθηκαν στη Νέα Καληδονία»

Διεθνή / Κριστιάν Καρεμπέ: «Δύο μέλη της οικογένειάς μου δολοφονήθηκαν στη Νέα Καληδονία»

«Έχασα μέλη της οικογένειάς μου, γι' αυτό και παρέμεινα σιωπηλός, επειδή βρίσκομαι σε πένθος μιας και δύο άνθρωποι της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο κεφάλι»
NEWSROOM
Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Διεθνή / Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Ο Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Μεντερές ανθρώπου που άνοιξε την πόρτα για την επαναφορά του ισλαμισμού στην Τουρκία και επιτέθηκε εναντίον του κοσμικού Γκιουρσέλ που τον ανέτρεψε
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο της Μικράς Ασίας

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ανακοίνωσε ότι δύο αγάλματα που απεικονίζουν τον Δία και την Αφροδίτη ανακαλύφθηκαν στην Άσπενδο
NEWSROOM