Οι χρήστες του Facebook, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα παραβιάστηκαν σε πρόσφατη διαρροή, καλούνται να συμμετάσχουν σε μαζική αγωγή εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού.

 

Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μαζική νομική δράση, που έχει γίνει σε ανάλογη περίπτωση.

 

Η Digital Rights Ireland (DRI) καλεί τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των 530 εκατομμυρίων χρηστών που επηρεάστηκαν από την παραβίαση των δεδομένων τους να εγγραφούν στην εκστρατεία της για μηνύσεις κατά του  Facebook.

 

Περίπου 1,5 εκατομμύρια Ιρλανδοί είναι μεταξύ εκείνων των οποίων τα προσωπικά δεδομένα - συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και αριθμών τηλεφώνου - έχουν παραβιαστεί.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις διέρρευσαν και άλλες πληροφορίες, όπως τα ονόματα των εργοδοτών και των συζύγων, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι ημερομηνίες γέννησης και οι ημερομηνίες δημιουργίας λογαριασμού.

 

Η ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων και ετοιμάζεται τώρα να παραπέμψει την υπόθεση στα ιρλανδικά δικαστήρια εξ ονόματος των χρηστών.

 

Εκείνοι που επηρεάστηκαν οι λογαριασμοί τους, από τη διαρροή δεδομένων και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη νομική διαδικασία θα μπορούσαν να λάβουν χρηματικές αποζημιώσεις μεταξύ 300 και 12.000 ευρώ για παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων, δήλωσε ο DRI.


«Αναγκάζοντας εταιρείες όπως το Facebook να πληρώνουν χρήματα σε χρήστες, των οποίων τα δικαιώματα απορρήτου έχουν παραβιάσει, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει πραγματικά η συμπεριφορά αυτών των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας», δήλωσε ο πρόεδρος Δρ TJ McIntyre.

 

«Η προοπτική των μαζικών δράσεων θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας ώστε να συμμορφωθούν νομικά και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα δεδομένα των χρηστών σαν να είναι ένα εμπόρευμα», πρόσθεσε.

 

Η διαρροή δεδομένων αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, μέχρι πρότινος τα αρχεία ήταν δύσκολο να βρεθούν και η πρόσβαση ήταν συνήθως διαθέσιμη με επιπλέον χρέωση. Οι πληροφορίες μπορούν τώρα να βρεθούν εύκολα στο διαδίκτυο και χωρίς καμία χρέωση.

 

Σύμφωνα με το DRI, το Facebook όχι μόνο απέτυχε να εφαρμόσει την τήρηση του απορρήτου για την προστασία των δεδομένων χρήστη, αλλά και η εταιρεία απέτυχε να ειδοποιήσει όσους επηρεάστηκαν από τη διαρροή, ως όφειλε σύμφωνα με τους νόμους του GDPR, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2018.


«Η κλίμακα αυτής της παραβίασης, και το βάθος των προσωπικών πληροφοριών που διακυβεύονται, είναι ακατανόητη.

 

»Εκείνοι που επηρεάστηκαν αξίζουν μιας δράσης καθώς ο χειρισμός αυτής της παραβίασης από το Facebook ήταν εντελώς ανεπαρκής. Αυτή θα είναι η πρώτη μαζική δράση του είδους της, αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι η τελευταία », δήλωσε ο Antoin O Lachtnain, διευθυντής του DRI.

 

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε τη δική της έρευνα σχετικά με τον τρόπο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook.

 

Ανέφερε ότι η έρευνα θα εκτιμήσει εάν κάποια μέρη του GDPR ή του Νόμου περί Προστασίας Δεδομένων 2018 έχουν παραβιαστεί από το Facebook.

 

Άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν εάν τα στοιχεία τους έχουν παραβιαστεί ή / και να εγγραφούν στη μαζική νομική κίνηση μπορούν να το κάνουν στο facebookbreach.eu.

 

 

 

 

Με πληροφορίες του Irish Times 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr