Facebook: Χιλιάδες χρήστες καλούνται σε μαζική αγωγή για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Facebook: Χιλιάδες χρήστες καλούνται να συμμετάσχουν σε μαζική αγωγή για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι χρήστες του Facebook, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα παραβιάστηκαν σε πρόσφατη διαρροή, καλούνται να συμμετάσχουν σε μαζική αγωγή εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού.

Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μαζική νομική δράση, που έχει γίνει σε ανάλογη περίπτωση.

Η Digital Rights Ireland (DRI) καλεί τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των 530 εκατομμυρίων χρηστών που επηρεάστηκαν από την παραβίαση των δεδομένων τους να εγγραφούν στην εκστρατεία της για μηνύσεις κατά του  Facebook.

Περίπου 1,5 εκατομμύρια Ιρλανδοί είναι μεταξύ εκείνων των οποίων τα προσωπικά δεδομένα - συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και αριθμών τηλεφώνου - έχουν παραβιαστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις διέρρευσαν και άλλες πληροφορίες, όπως τα ονόματα των εργοδοτών και των συζύγων, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι ημερομηνίες γέννησης και οι ημερομηνίες δημιουργίας λογαριασμού.

Η ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων υπέβαλε καταγγελία στην Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων και ετοιμάζεται τώρα να παραπέμψει την υπόθεση στα ιρλανδικά δικαστήρια εξ ονόματος των χρηστών.

Εκείνοι που επηρεάστηκαν οι λογαριασμοί τους, από τη διαρροή δεδομένων και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη νομική διαδικασία θα μπορούσαν να λάβουν χρηματικές αποζημιώσεις μεταξύ 300 και 12.000 ευρώ για παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων, δήλωσε ο DRI.


«Αναγκάζοντας εταιρείες όπως το Facebook να πληρώνουν χρήματα σε χρήστες, των οποίων τα δικαιώματα απορρήτου έχουν παραβιάσει, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει πραγματικά η συμπεριφορά αυτών των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας», δήλωσε ο πρόεδρος Δρ TJ McIntyre.

«Η προοπτική των μαζικών δράσεων θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας ώστε να συμμορφωθούν νομικά και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα δεδομένα των χρηστών σαν να είναι ένα εμπόρευμα», πρόσθεσε.

Η διαρροή δεδομένων αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, μέχρι πρότινος τα αρχεία ήταν δύσκολο να βρεθούν και η πρόσβαση ήταν συνήθως διαθέσιμη με επιπλέον χρέωση. Οι πληροφορίες μπορούν τώρα να βρεθούν εύκολα στο διαδίκτυο και χωρίς καμία χρέωση.

Σύμφωνα με το DRI, το Facebook όχι μόνο απέτυχε να εφαρμόσει την τήρηση του απορρήτου για την προστασία των δεδομένων χρήστη, αλλά και η εταιρεία απέτυχε να ειδοποιήσει όσους επηρεάστηκαν από τη διαρροή, ως όφειλε σύμφωνα με τους νόμους του GDPR, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2018.


«Η κλίμακα αυτής της παραβίασης, και το βάθος των προσωπικών πληροφοριών που διακυβεύονται, είναι ακατανόητη.

»Εκείνοι που επηρεάστηκαν αξίζουν μιας δράσης καθώς ο χειρισμός αυτής της παραβίασης από το Facebook ήταν εντελώς ανεπαρκής. Αυτή θα είναι η πρώτη μαζική δράση του είδους της, αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι η τελευταία », δήλωσε ο Antoin O Lachtnain, διευθυντής του DRI.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε τη δική της έρευνα σχετικά με τον τρόπο διαρροής των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook.

Ανέφερε ότι η έρευνα θα εκτιμήσει εάν κάποια μέρη του GDPR ή του Νόμου περί Προστασίας Δεδομένων 2018 έχουν παραβιαστεί από το Facebook.

Άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν εάν τα στοιχεία τους έχουν παραβιαστεί ή / και να εγγραφούν στη μαζική νομική κίνηση μπορούν να το κάνουν στο facebookbreach.eu.

Με πληροφορίες του Irish Times 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM