Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα: Σε τι διαφωνούν Ισραήλ και Χαμάς για πλήρη κατάπαυση πυρός

Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα: Σε τι διαφωνούν Ισραήλ και Χαμάς για πλήρη κατάπαυση πυρός Facebook Twitter
0

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη εξαιτίας διαφωνιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας, που θα πρέπει να καταλήξει σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ επιθυμεί μια παράταση της πρώτης φάσης της κατάπαυσης του πυρός μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ζητάει την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του εδάφους, την αποχώρηση της Χαμάς από τη λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των τελευταίων ομήρων, πριν περάσει στη δεύτερη φάση.

Η Χαμάς, η οποία επιμένει να παραμείνει στη Γάζα όπου πήρε την εξουσία το 2007, ζητάει από την πλευρά της την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, τον τερματισμό του αποκλεισμού του εδάφους και την ανοικοδόμησή του, καθώς και μια χρηματοοικονομική βοήθεια βασισμένη στα αποτελέσματα μιας πρόσφατης αραβικής συνόδου κορυφής.

Το Ισραήλ θα στείλει τη Δευτέρα στο Κατάρ αντιπροσωπεία για να συζητήσει με τους διεθνείς μεσολαβητές για τη συνέχιση της εκεχειρίας με τη Χαμάς, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου στη Γάζα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργου Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ αποδέχεται την πρόσκληση των μεσολαβητών που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα στείλει μια αντιπροσωπεία τη Δευτέρα στην Ντόχα με στόχο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Χαμάς έκανε λόγο σήμερα για «θετικά σημάδια» για τη συνέχιση της εκεχειρίας με το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια συνομιλιών με τους μεσολαβητές στο Κάιρο αναφορικά με τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Τα σημάδια είναι θετικά για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση» της εκεχειρίας, αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ Αλ-Κάνουα, ενώ εξάλλου «οι προσπάθειες των αιγύπτιων και καταριανών μεσολαβητών συνεχίζονται για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου και η πρώτη φάση της έλαβε τέλος την 1η Μαρτίου.

Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε σήμερα με τους αιγύπτιους μεσολαβητές με θέμα τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας στη Γάζα, έπειτα από περισσότερο από 15 μήνες πολέμου που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε «την ανάγκη να υποχρεωθούν οι μεσολαβητές του Ισραήλ να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία» ενώ διαβεβαίωσε ότι η Χαμάς είναι «έτοιμη να αρχίσει τη δεύτερη φάση (της εκεχειρίας) με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χίλαρι Κλίντον: «Έπρεπε να σκεφτείτε να παντρευτείτε» - Η προειδοποίηση για το μέλλον των γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Χίλαρι Κλίντον: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ό,τι και με τις αμβλώσεις»

Η Χίλαρι Κλίντον εκτιμά πως επί Τραμπ θα χαθεί το εθνικό δικαίωμα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και θα δοθεί το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να αποφασίζει ανεξάρτητα
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Το συγκινητικό γράμμα για τον Πρίγκιπα Φίλιππο που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Το συγκινητικό γράμμα για τον Πρίγκιπα Φίλιππο που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρίγκιπας Χάρι ζήτησε από φίλο του να τοποθετήσει το γράμμα και ένα στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων ανήμερα της επετείου της Ημέρας της Νίκης επί της Ιαπωνίας, όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα αποχώρησαν από το σημείο
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Τα 4 βασικά σημεία από τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / Συνάντηση στον Λευκό Οίκο: Τα 4 βασικά σημεία από τις συνομιλίες για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι με Ευρωπαίους συμμάχους επισκέφθηκαν τον Τραμπ, στον απόηχο της συνόδου της Αλάσκας με τον Πούτιν - Ποια ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα των συνομιλιών και τι περιμένουμε στο εξής;
LIFO NEWSROOM