ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ομόφυλοι γονείς με παιδιά πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλη την ΕΕ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ομόφυλοι γονείς με παιδιά πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλη την ΕΕ Facebook Twitter
0

Σε μια απόφαση-ορόσημο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι γονείς του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε ότι εάν μια χώρα αναγνωρίσει τη γονική σχέση με ένα παιδί, τότε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να κάνει το ίδιο προκειμένου να εγγυηθεί το δικαίωμα του παιδιού στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Η υπόθεση ήρθε ενώπιον του δικαστηρίου αφού οι βουλγαρικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν πιστοποιητικό γέννησης στη νεογέννητη κόρη ενός ομόφυλου ζευγαριού με αιτιολογία ότι ένα παιδί δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες.

Η Kalina Ivanova από την Βουλγαρία και η Βρετανίδα Jane Jones, που γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ είναι και οι δύο μητέρες της Sara, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία το 2019.

Αλλά κανένας από τους γονείς δεν είναι ισπανικής καταγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι η υπηκοότητα σε αυτή τη χώρα δεν επιτρέπεται και σύμφωνα με τον νόμο βρετανικής εθνικότητας του 1981, η Jane Jones δεν μπορεί να μεταβιβάσει τη βρετανική υπηκοότητα στην κόρη της καθώς γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ.

Σε αυτή τη βάση, η Ιβάνοβα ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για το παιδί της, η οποία στη συνέχεια απορρίφθηκε λόγω γάμου και συνεργασιών ομοφυλοφίλων και δεν αναγνωρίστηκε νομικά στη Βουλγαρία.

Ως εκ τούτου, η Kalina Ivanova ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για την κόρη τους, αλλά οι βουλγαρικές αρχές απέρριψαν το αίτημα καθώς γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών δε αναγνωρίζονται νομικά στη Βουλγαρία.

Ως αποτέλεσμα, η Sara διέτρεχε κίνδυνο ανιθαγένειας, χωρίς πρόσβαση σε υπηκοότητα, ανίκανη να φύγει από τη χώρα διαμονής της οικογένειάς της, την Ισπανία, καθώς και προσωπικά έγγραφα, περιορίζοντας επομένως την πρόσβασή της στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το παιδί έπρεπε να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο.

Η Arpi Avetisyan, επικεφαλής στη ΜΚΟ ILGA-Europe δήλωσε: «Η απόφαση έφερε την πολυαναμενόμενη διευκρίνιση ότι η γονεϊκότητα που έχει εδραιωθεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απορριφθεί από ένα άλλο, με το πρόσχημα της προστασίας της "εθνικής ταυτότητας"».

«Πρόκειται για μια αληθινή απόδειξη ότι η ΕΕ είναι μια ένωση ισότητας και ανυπομονούμε να δούμε LGBT οικογένειες του ουράνιου τόξου να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα ισότιμα με οποιονδήποτε άλλον. Είναι σημαντικό η απόφαση να εφαρμοστεί άμεσα, όχι μόνο για την Sara και την οικογένειά της, αλλά και για άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιους αγώνες σε ολόκληρη την ΕΕ», τόνισε.

Με πληροφορίες από Euronews 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ