Ευρωεκλογές 2019: Αυξημένη συμμετοχή σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Ευρωεκλογές 2019: Αυξημένη συμμετοχή σε πολλές χώρες της Ευρώπης Facebook Twitter
0

Αύξηση του ποσοστού σε σχέση με τις τελευταίες που έγιναν πριν από πέντε χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία για την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές που διεξάγονται σήμερα στην ανατολική Ευρώπη.

Η συμμετοχή στις φετινές ευρωεκλογές φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του 2014, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις περισσότερες χώρες, με τους αναλυτές ωστόσο να αναμένουν νέα άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων. Συνολικά, 427 εκατομμύρια πολίτες στα 28 κράτη μέλη καλούνται να εκλέξουν τους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) περίπου το 29% των ψηφοφόρων της Γερμανίας είχε προσέλθει στις κάλπες έναντι 26% πριν από πέντε χρόνια, ενώ στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) το 43,3% των Γάλλων ψηφοφόρων είχε ψηφίσει, αύξηση σε σχέση με το 35,1% του 2014. Οι κάλπες και στις δύο χώρες κλείνουν στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Στις 13:00 ώρα Ελλάδας το 34,68% των ψηφοφόρων στην Ισπανία είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αύξηση μεγαλύτερη από 10 μονάδες σε σχέση με το 2014, όταν το ποσοστό ήταν 23,87%.

Στην Πολωνία η συμμετοχή ανερχόταν στο 14,93% το μεσημέρι έναντι μόλις 7,31% πριν πέντε χρόνια.

Αύξηση της συμμετοχής παρατηρήθηκε και στην Ουγγαρία με το 17,2% των ψηφοφόρων να έχει ήδη πάει στις κάλπες στις 12:00 ώρα Ελλάδας, ενώ πριν πέντε χρόνια την ίδια ώρα το ποσοστό ανερχόταν στο 11,5%.

Στην Πορτογαλία η συμμετοχή φαίνεται να είναι ίδια με αυτή του 2014, ενώ στη Ρουμανία στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το ποσοστό έφτανε το 32%, όση ήταν συνολικά η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2014.

Σλοβάκοι εκλογικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές θα ανέλθει σε περίπου 20%, το οποίο, παρότι χαμηλό, είναι υψηλότερο από το 13% του 2014. Η χώρα έχει καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε όλες τις ευρωεκλογές από το 2004 που εντάχθηκε στην ΕΕ.

Το ποσοστό συμμετοχής ανάμεσα στα 3,8 εκατομμύρια Κροάτες ψηφοφόρους βρισκόταν στο 9,9% στις 11:30 τοπική ώρα, κατά 2% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2014. Μια μικρή άνοδος στο ποσοστό συμμετοχής παρατηρήθηκε και στην Κύπρο καθώς στις 3 το μεσημέρι ανερχόταν σε 29% σε σχέση με 28% που ήταν στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Στη Σλοβενία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν ελαφρά υψηλότερο σε σχέση με το 2014: 8,9% στις 11:00 τοπική ώρα, έναντι 8,3% το 2014.

Στη Γαλλία, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι το μεσημέρι ήταν στο 19,27%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Twitter. Το 2014, ως την ίδια ώρα είχε ψηφίσει περίπου το 15,70%.

Εξάλλου τα ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται στην πρώτη θέση σε δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, την Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ ενδέχεται να κερδίσουν και στη Γαλλία.

Στις εθνικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Βέλγιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές τα πρώτα αποτελέσματα από το φλαμανδόφωνο τμήμα της χώρας δείχνουν μεγάλα κέρδη για το ακροδεξιό Vlaams Belang εις βάρος των πιο μετριοπαθών κομμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM