Ευλογιά των πιθήκων - «Συναγερμός» στον ΠΟΥ: Aσυνήθιστο ξέσπασμα

Ευλογιά των πιθήκων - «Συναγερμός» στον ΠΟΥ: Aσυνήθιστο ξέσπασμα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν υπάρξει 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμα ύποπτες περιπτώσεις από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου έξω από χώρες στις οποίες είναι ενδημική.

«Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων για να δούμε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβουμε πού πηγαίνει», δήλωσε η Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για μολυσματικούς κινδύνους.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν τα κρούσματα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ή εάν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη ξεπεραστεί.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, η Μπράιαντ επανέλαβε την άποψη του ΠΟΥ ότι είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί αλλά δήλωσε πως η μετάδοση μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα μιας αλλαγής στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να κοινωνικοποιούνται μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η Μπράιαντ δήλωσε ότι το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, τόνισε ότι παραμένει «περιορίσιμο». Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων, πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας κατάλληλα μέτρα περιορισμού, περισσότερες έρευνες και παγκόσμια συνεργασία.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός έχει μεταλλαχθεί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι αυτή η μολυσματική νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, την επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Γαλιατσάτος: Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο - Άγνωστο πώς έφτασε σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Καθησυχαστικός για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίστηκε ο επικεφαλής μονάδας Covid και καθηγητής του John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Όπως υπογράμμισε πρόκειται για ένα μικρόβιο που η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και 70 χρόνια, σημειώνοντας πως οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

«Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid. Το 2019 μάθαμε για τον κορωνοϊό στην Κίνα, επειδή βλέπαμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Με την ευλογιά των πιθήκων οι ασθενείς πάνε στα ιατρεία επειδή βλέπουν τα σημάδια στο δέρμα τους. Είναι ένα μικρόβιο που γνωρίζουμε εδώ και 70 χρόνια». Ο ίδιος χαρακτήρισε σπουδαίο το γεγονός που οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν, λέγοντας πως υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο το ερώτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα είναι πώς βγήκε αυτό το μικρόβιο έξω από την Αφρική κι έφτασε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Στην αρχή σκεφτόμασταν μήπως αυτός ο ιός έχει αλλάξει, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη και μπορείς να κολλήσεις με την αναπνοή» είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν ισχύει.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ανέφερε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί. «Το παλιό εμβόλιο της ευλογιάς που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιστεύουμε ότι ακόμα δουλεύει και θα βοηθήσει για την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC και ο FDA λένε ότι το εμβόλιο θα είναι ένα εργαλείο για εμάς. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει κι εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων. Έχουμε εργαλεία να παλέψουμε αυτό το μικρόβιο» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι με τον κορωνοϊό οι επιστήμονες ήταν ανήσυχοι, γιατί οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και κολλούσε ο ένας τον άλλον χωρίς να το γνωρίζουν. «Στην ευλογιά των πιθήκων την κολλάς στον άλλον όταν έχεις συμπτώματα, πυρετό, πονοκέφαλο και εξανθήματα», υπογράμμισε,. συστήνοντας προσοχή και όχι πανικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM