Ευλογιά των πιθήκων - «Συναγερμός» στον ΠΟΥ: Aσυνήθιστο ξέσπασμα

Ευλογιά των πιθήκων - «Συναγερμός» στον ΠΟΥ: Aσυνήθιστο ξέσπασμα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν υπάρξει 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμα ύποπτες περιπτώσεις από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου έξω από χώρες στις οποίες είναι ενδημική.

«Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επαγρύπνηση για την ευλογιά των πιθήκων για να δούμε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβουμε πού πηγαίνει», δήλωσε η Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα για μολυσματικούς κινδύνους.

Η ίδια δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν τα κρούσματα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ή εάν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη ξεπεραστεί.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, η Μπράιαντ επανέλαβε την άποψη του ΠΟΥ ότι είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί αλλά δήλωσε πως η μετάδοση μπορεί να αποτελεί αποτέλεσμα μιας αλλαγής στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να κοινωνικοποιούνται μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η Μπράιαντ δήλωσε ότι το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, τόνισε ότι παραμένει «περιορίσιμο». Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων, πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας κατάλληλα μέτρα περιορισμού, περισσότερες έρευνες και παγκόσμια συνεργασία.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός έχει μεταλλαχθεί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν διαθέτει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι αυτή η μολυσματική νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.

Η Ρόζαμουντ Λιούις, η επικεφαλής της γραμματείας ευλογιάς, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες με αυτόν τον ιό. Η αλληλούχιση του γονιδιώματός του ωστόσο θα βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές να κατανοήσουν το ξέσπασμα αυτό.

Σύμφωνα με τη Μαρία βαν Κέρκοβ, την επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων, τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν είναι σοβαρά.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί, ιδίως στις χώρες όπου παρατηρούμε να εξαπλώνεται η επιδημία στην Ευρώπη», τόνισε, εξηγώντας ότι η μετάδοση του ιού «μπορεί να σταματήσει» στις χώρες όπου δεν είναι ενδημικός.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Γαλιατσάτος: Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο - Άγνωστο πώς έφτασε σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Καθησυχαστικός για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίστηκε ο επικεφαλής μονάδας Covid και καθηγητής του John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Όπως υπογράμμισε πρόκειται για ένα μικρόβιο που η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και 70 χρόνια, σημειώνοντας πως οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

«Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid. Το 2019 μάθαμε για τον κορωνοϊό στην Κίνα, επειδή βλέπαμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Με την ευλογιά των πιθήκων οι ασθενείς πάνε στα ιατρεία επειδή βλέπουν τα σημάδια στο δέρμα τους. Είναι ένα μικρόβιο που γνωρίζουμε εδώ και 70 χρόνια». Ο ίδιος χαρακτήρισε σπουδαίο το γεγονός που οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν, λέγοντας πως υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο το ερώτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα είναι πώς βγήκε αυτό το μικρόβιο έξω από την Αφρική κι έφτασε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Στην αρχή σκεφτόμασταν μήπως αυτός ο ιός έχει αλλάξει, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη και μπορείς να κολλήσεις με την αναπνοή» είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν ισχύει.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ανέφερε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί. «Το παλιό εμβόλιο της ευλογιάς που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιστεύουμε ότι ακόμα δουλεύει και θα βοηθήσει για την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC και ο FDA λένε ότι το εμβόλιο θα είναι ένα εργαλείο για εμάς. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει κι εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων. Έχουμε εργαλεία να παλέψουμε αυτό το μικρόβιο» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι με τον κορωνοϊό οι επιστήμονες ήταν ανήσυχοι, γιατί οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και κολλούσε ο ένας τον άλλον χωρίς να το γνωρίζουν. «Στην ευλογιά των πιθήκων την κολλάς στον άλλον όταν έχεις συμπτώματα, πυρετό, πονοκέφαλο και εξανθήματα», υπογράμμισε,. συστήνοντας προσοχή και όχι πανικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ