Ευλογιά των πιθήκων: Ελέγχονται περισσότερα από 200 άτομα σε 27 αμερικανικές πολιτείες για πιθανή μόλυνση

Ευλογιά των πιθήκων: Ελέγχονται περισσότερα από 200 άτομα σε 27 αμερικανικέ πολιτείες για πιθανή μόλυνση Facebook Twitter
Pxabay
0

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ παρακολουθούνται για πιθανή σπάνια μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι Υγείας.

Οι αρχές φοβούνται ότι οι άνθρωποι μπορεί να ήρθαν σε επαφή με έναν άνδρα από το Τέξας που έφερε την ασθένεια από τη Νιγηρία στις αρχές του μήνα.

Ο άντρας - που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη περίπτωση στις ΗΠΑ από το 2003 - μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι οι ανησυχίες εντοπίζονται σε επιβάτες που βρίσκονταν στις δύο πτήσεις, με τις οποίες ταξίδεψε ο συγκεκριμένος άνδρας.

Πέταξε στην Ατλάντα της Τζιόρτζια από το Λάγος της Νιγηρίας στις 9 Ιουλίου, πριν από την πτήση του στο Ντάλας, όπου και κατέληξε να νοσηλεύεται, είπε το CDC.

Ανέφερε επίσης, ότι συνεργάζεται με τις αεροπορικές εταιρείες για να αξιολογήσει «τους πιθανούς κινδύνους για εκείνους που μπορεί να είχαν στενή επαφή με τον ταξιδιώτη».

Ωστόσο, οι πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου στο αεροπλάνο είναι λίγες επειδή ήταν υποχρεωτική η μάσκα προσώπου για τους επιβάτες, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του CDC είπε στο BBC ότι «συνεργάζεται με κρατικές και τοπικές υπηρεσίες υγείας για να παρακολουθούν άτομα που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στην αθένεια».

«Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό θεωρείται χαμηλός», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κανένα από τα 200 άτομα που παρακολουθούν δεν θεωρήθηκε «υψηλού κινδύνου».

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής ασθένεια από την ίδια οικογένεια με την ευλογιά, αλλά είναι πολύ λιγότερο σοβαρή.

Εμφανίζεται κυρίως σε απομακρυσμένα μέρη της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, κοντά σε τροπικά δάση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αρχικά πυρετό, πονοκεφάλους, οίδημα, πόνο στην πλάτη, πόνοι στους μύες και γενική αδιαθεσία.

Μόλις πέσει ο πυρετός, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα, συχνά ξεκινώντας από το πρόσωπο και μετά εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα.

Το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να προκαλεί έντονη φαγούρα, αλλάζει και περνάει από διαφορετικά στάδια πριν τελικά σχηματίσει κηλίδες που αργότερα υποχωρούν. Οι βλάβες ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν ουλές.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, μερικές φορές μοιάζουν με ανεμοβλογιά.

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί μερικές φορές να είναι πιο σοβαρή, ωστόσο, μόλις μία στις 100 περιπτώσεις είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με το CDC.

Αν και σπάνια, η ασθένεια έχει εντοπιστεί ξανά στις ΗΠΑ. Ένα ξέσπασμα του ιού το 2003 προκάλεσε 47 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα. Τον περασμένο μήνα, εντοπίστηκαν τρεις ανάλογες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ