«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απαντούν οι Νορβηγοί στην πρόσκληση μετανάστευσης του Τραμπ

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απαντούν οι Νορβηγοί στην πρόσκληση μετανάστευσης του Τραμπ Facebook Twitter
EPA/KEVIN DIETSCH
1

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»: Πολλοί Νορβηγοί απέρριψαν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι θα ήταν πιο καλοδεχούμενοι μετανάστες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ανθρώπους από «χώρες απόπατους» όπως η Αϊτή και οι αφρικανικές χώρες.

Η Νορβηγία, μια από τις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανακηρύχθηκε πέρσι η ευτυχέστερη του πλανήτη. Είναι άλλωστε γνωστή για το κράτος πρόνοιας που καλύπτει τους κατοίκους από τη γέννηση μέχρι τον τάφο και χρηματοδοτείται εν μέρει από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Νορβηγία ενώ έκανε υποτιμητικά σχόλια για κάποιες άλλες χώρες, σε μια συζήτηση με Αμερικανούς γερουσιαστές με θέμα τη μετανάστευση, σύμφωνα με δύο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με μία από αυτές τις πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε: «Τι τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι... Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους από τη Νορβηγία».

Με μια ανάρτησή του στο Twitter λίγες ώρες αργότερα, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα και ότι εκφράστηκε υποτιμητικά για τους Αϊτινούς.

«Εκ μέρους της Νορβηγίας: Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απάντησε, επίσης στο Twitter, ο Τόρμγερν Σέτρε, ένας πολιτικός που εκπροσωπεί το Συντηρητικό Κόμμα σε μια κοινότητα κοντά στο Όσλο.

Άλλοι χαρακτήρισαν τις εκφράσεις του Τραμπ «ανάρμοστες» ή «ρατσιστικές».

«Δεν ερχόμαστε. Χαιρετισμούς από τη Νορβηγία», έγραψε μια γυναίκα.

Μολονότι εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, πλέον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Το 2016 μόλις 502 άτομα (σε συνολικό πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων) αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Η αναφορά του Τραμπ στη Νορβηγία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι την Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τη χώρα για το εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ και για το γεγονός ότι αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Κρίστιαν Κρίστενσεν, Αμερικανός καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στη γειτονική Σουηδία, έγραψε ειρωνικά στο Twitter: «Ασφαλώς οι άνθρωποι από τη Νορβηγία θα ήθελαν πολύ να μεταναστεύσουν σε μια χώρα όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πυροβολήσουν, να ζήσουν στη φτώχεια, να μην έχουν περίθαλψη επειδή είναι φτωχοί, να μην έχουν γονική άδεια μετ' αποδοχών (...) και να έχουν λιγότερες γυναίκες στην εξουσία».

Το γραφείο της πρωθυπουργού Σόλμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια