Eξοργισμένη η Ουκρανία με τον Μπαν Γκι-μουν

Eξοργισμένη η Ουκρανία με τον Μπαν Γκι-μουν Facebook Twitter
1

   

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι εξοργισμένη μετά τις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρωσία στις προσπάθειες να τερματιστούν ένοπλες συρράξεις και δεν θεωρεί πλέον πως ο Μπαν διαθέτει οποιοδήποτε ηθικό κύρος, δήλωσε χθες ο ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε ο Μπαν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ανέφερε πως η Μόσχα «έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει (...) στην αντιμετώπιση και άλλων πιεστικών παγκόσμιων ζητημάτων, από τον τερματισμό των συρράξεων στην Ουκρανία και τη Συρία ως την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον έλεγχο της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής».

Ωστόσο η ομιλία που εκφώνησε στην πραγματικότητα ο Μπαν είχε σημαντικές διαφορές. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έκανε καμιά αναφορά στην Ουκρανία, είπε ωστόσο πως η Μόσχα «έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και θα μπορούσα να βασιστώ πολύ στην ηγεσία που ασκεί η Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Βολόντιμιρ Γελτσένκο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα σχόλια του Μπαν, τα οποία χαρακτήρισε επαινετικά για τη Ρωσία, τον εξόργισαν, καθώς το Κίεβο και δυτικές δυνάμεις κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Είμαι εντελώς εξοργισμένος» διότι ο Μπαν «έκανε μια τέτοια δήλωση», ανέφερε ο Γελτσένκο. «Δεν καταλαβαίνω πώς ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να λέει τέτοια πράγματα».

Ο Γελτσένκο εξήγησε ότι τα σχόλια του Μπαν μοιάζουν να «εξαίρουν τον ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διευθέτηση της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, τη στιγμή που η Ρωσική Ομοσπονδία είναι βασικός παράγοντας» της σύρραξης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της σημερινής κυβέρνησης στο Κίεβο.

Ο Μπαν, πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης, «δεν μπορεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία μετά την ομιλία του στην σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης, που διοργανώνει το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

«Δεν νομίζω ότι έχει πλέον το ηθικό δικαίωμα να πει οτιδήποτε σχετικά με τη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Γελτσένκο και διεμήνυσε ότι υπέβαλε επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις του μόνιμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντουζαρίτς, απάντησε ότι «το γεγονός είναι (...) πως η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κι έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από αυτό που είπε» ο Γενικός Γραμματέας, πρόσθεσε και συμπλήρωσε «προσκαλούμε τους πάντες να διαβάσουν τη δήλωση (του Μπαν) στο σύνολό της».

Ο ΟΗΕ πάντως διένειμε κατόπιν το κείμενο της ομιλίας του γενικού γραμματέα όπως εκφωνήθηκε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM