Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χάφταρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τις 00:00 της Κυριακής, όπως είχαν ζητήσει την Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα.

 

Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

 

Το Σάββατο έκκληση για κατάπαυση του πυρός έκαναν σε κοινές δηλώσεις και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση για κατάπαυση του πυρός έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας την περασμένη Τετάρτη ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Βλάντιμιρ Πούτιν για εκεχειρία στη Λιβύη.

 

Ο Λίβυος στρατάρχης είχε αρχικά αρνηθεί το αίτημα των ηγετών της Τουρκίας και της Ρωσίας. Σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόπειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναζητήσει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη. «Παρ' όλα αυτά, η μάχη μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που κατέλαβαν την Τρίπολη και έλαβαν την υποστήριξη κάποιων χωρών, θα συνεχιστεί έως το τέλος», είχε αναφέρει. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters