Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χάφταρ - Οι απειλές της Τουρκίας και η στάση της Ρωσίας

Πλησιάζει στην Τρίπολη ο Χάφταρ - Οι απειλές της Τουρκίας και η στάση της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Ο Χαλίφα Χάφταρ απέρριψε τη ρωσοτουρκική πρόταση για εκεχειρία, η οποία διατυπώθηκε μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη και οι δυνάμεις του φαίνεται να πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ που εδρεύουν στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, με τη βοήθεια ένοπλων πολιτοφυλακών.

Η ανακοίνωση του Χάφταρ χαιρέτισε «την απόπειρα του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναζητήσει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη. Παρ' όλα αυτά, η μάχη μας εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που κατέλαβαν την Τρίπολη και έλαβαν την υποστήριξη κάποιων χωρών, θα συνεχιστεί έως το τέλος». Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση της κυβέρνησης του Φαγέζ Σαράζ στην Τρίπολη.

Η Ρωσία αναγνωρίζει την κυβέρνηση Σαράζ αλλά στηρίζει τον Χάφταρ από κοινού με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η προσπάθεια κατάληψης της Τρίπολης έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή περίπου 1.000 ατόμων, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο Χάφταρ φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο του, έχοντας καταλάβει το λιμάνι της Σύρτης, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Τρίπολης από το 2016.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο σύμβουλος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, Μάθιου Μπράιζα, είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Λιβύη είναι ασαφής και ότι η στάση της χώρας μπορεί να αλλάξει ριζικά με ένα μόνο τηλεφώνημα του προέδρου Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Μπράιζα, πολλοί στην Ουάσιγκτον θα προτιμούσαν να παραμείνουν οι ΗΠΑ ουδέτερες και να πιέσουν για εκεχειρία, ευνοώντας ελαφρά την κυβέρνηση της Τρίπολης. Από την άλλη πλευρά σημείωσε ότι ο Χαλίφα έζησε στις ΗΠΑ επί δύο δεκαετίες αφότου απέτυχε στην απόπειρα ανατροπής του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ως εκ τούτου «έχει πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον».

 

 

 

 

Η θέση της Τουρκίας: Θα στείλουμε ναυτικό, πεζικό και αεροπλάνα εάν «πέσει» η Τρίπολη

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην απόρριψη του ρωσοτουρκικού καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν πληροφορίες ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η προέλαση του Χάφταρ και απειληθεί η κυβέρνηση Σαράτζ, τότε η Τουρκία δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το ναυτικό, την αεροπορία και τις δυνάμεις ξηράς.

Η οργισμένη αντίδραση των Τούρκων αξιωματούχων έρχεται μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον Χάφταρ του καλέσματος για εκεχειρία στη Λιβύη από τις 12 Ιανουαρίου. Ο Χάφταρ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, με τον οποίο συζήτησε, επί σχεδόν τρεις ώρες, τις εξελίξεις στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Την τελευταία στιγμή, χθες πάντα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ακύρωσε την άφιξή του στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία του Χάφταρ.

Με πληροφορίες από Reuters/AP/Καθημερινή

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν;

Διεθνή / Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν τελικά;

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς και τα πλήγματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, επανέφεραν στην επιφάνεια τα ερωτήματα για το πού φυλάσσονται τα παγκόσμια πυρηνικά αποθέματα
LIFO NEWSROOM
Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Διεθνή / Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Παρακολούθησης της «Διαδικασίας του Βερολίνου», τονίζοντας τη σημασία ευρείας συμμετοχής των γειτονικών κρατών για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών στη Λιβύη
LIFO NEWSROOM