Το Eurogroup αποχαιρετά τον Σόιμπλε: Θα μας λείψει η σοφία του, η εμπειρία του και η σκληρότητά του

Το Eurogroup αποχαιρετά τον Σόιμπλε: Θα μας λείψει η σοφία του, η εμπειρία του και η σκληρότητά του Facebook Twitter
3

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποχαιρέτισαν σήμερα τον Γερμανό ομόλογό τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς έπειτα από 8 χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο.


Ο 75χρονος Σόιμπλε θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο.


«Νομίζω ότι θα μας λείψει λόγω της σοφίας του, επίσης σε πολιτικό επίπεδο και το γεγονός ότι, αν αυτό δεν του αναγνωρίζεται συχνά, πάντοτε αναζητούσε τον συμβιβασμό», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Φαν Όφερτφελντ.


Ο ομόλογός του από τη Σλοβακία Πίτερ Κάζιμιρ έδωσε στον Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ όπου δέσποζε το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού αντί των συνηθισμένων γεφυρών και αψιδωτών πυλών.


Οι υπουργοί επίσης υπέγραψαν τα αυτόγραφά τους σε μια μεγάλη σημαία της ΕΕ για να την προσφέρουν ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον βετεράνο πολιτικό.


Μιλώντας στη γερμανική γλώσσα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ευχαρίστησε τον «φίλο» του καθώς «διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στο Eurogroup, όπως επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη γαλλογερμανική φιλία». Ο Λεμέρ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο υπουργό Οικονομικών» και «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο» και του προσέφερε ένα μπουκάλι κρασί Bordeaux του 2004.


Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την κληρονομιά που αφήνει στο Eurogroup, ωστόσο μίλησε για θετικό απολογισμό επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι οι πολιτικές του βοήθησαν στο να μην καταρρεύσει το ευρώ όταν οι αγορές διατύπωναν αμφιβολίες.


«Πετύχαμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση (...). Καταφέραμε τα οκτώ χρόνια της κρίσης να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ ενάντια σε πολλές προσδοκίες. Επομένως, όσον αφορά εμένα πρόκειται για ένα αρκετά καλό τέλος» τόνισε ο ίδιος. «Δεν μου είναι εύκολο που αποχωρώ, όμως οκτώ χρόνια είναι αρκετά, είναι μια καλή στιγμή για να αναλάβω άλλα καθήκοντα» σημείωσε.


«Θα μας λείψει, η εμπειρία του, η σοφία του, η σκληρότητά του κάποιες φορές και σε εμένα προσωπικά ως φίλος» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αναμένεται επίσης να αποχωρήσει σύντομα από τον θώκο του. «Υπήρξε σπουδαίος συνάδελφος για όλους εμάς, μας έδινε συμβουλές, πολλές φορές του τις είχαμε ζητήσει, κάποιες φορές όχι, όμως ήταν πάντα ευπρόσδεκτες» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Oικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αμοιβαία συγκίνηση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου οι υπουργοί εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την «αποφασιστική» του δράση, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και λειτουργικό. Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε συζητήσεις που ήταν συχνά «περίπλοκες» ή και υπήρχαν ακόμα και «διαφωνίες», ωστόσο η συνεργασία ήταν πάντα καλή. «Πρόκειται πραγματικά για έναν εκπληκτικό άνθρωπο» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων περιγράφοντας έναν «πανέξυπνο άνδρα, με τεράστιο κουράγιο και με υψηλή αίσθηση του χιούμορ». «Θα υπάρξει το πριν και το μετά της εποχής Σόιμπλε» υπογράμμισε. 


«Είτε συμφωνούσατε είτε διαφωνούσατε με τον Σόιμπλε ένα είναι βέβαιο: άφησε το αποτύπωμά του στο Eurogroup» δήλωσε ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, που είναι πλέον ο παλαιότερος υπουργός Οικονομικών.

Παραμένει στην προεδρία του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του o Γ. Ντάισελμπλουμ

Την απόφαση του Eurogroup να παραμείνει στην θέση του επικεφαλής του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος ανέφερε ότι παρ' όλο που η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα σχηματιστεί μέσα στις επόμενες μέρες και επομένως δε θα είναι πια υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, γνωστοποίησε στα μέλη του Eurogroup την πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του, κάτι που έκαναν ομόφωνα δεκτό. Όπως είπε, ο νέος επικεφαλής θα εκλεγεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να είναι στη θέση του στο Eurogroup του Ιανουαρίου.


Αναφορικά με την αποχώρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γ. Ντάισελμπλουμε είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να ευχαριστήσουν το Β. Σόιμπλε, αποτιμώντας τα οκτώ χρόνια που συμμετείχε στο Eurogroup. Τον χαρακτήρισε «ισχυρό» συμμετέχοντα, καθώς συνέβαλε «ενεργά» στη δημιουργία της ευρωζώνης αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα της ΕΕ, με σημαντικότερη την κρίση, κατά την οποία το ευρώ σχεδόν «κατέρρευσε». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η κυρίαρχη παρουσία του Β. Σόιμπλε δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη, αλλά έχει να κάνει με την «εμπειρία» και τη «σοφία» του. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Β. Σόιμπλε είχε οδηγό το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ΕΕ και της ευρωζώνης.


Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η σημερινή, πρώτη συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις αρχές: στο ρόλο που θα έχει ο ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, στη συμβολή του στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στη διακυβέρνηση του ESM και τη διασύνδεσή του με το νομικό πλαίσιο της Ένωσης. Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στη διαχείριση των προγραμμάτων και να αποφευχθεί η όποια «σύγχυση».

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε αυτήν την πρώτη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι στο μέλλον η εμπλοκή του ΔΝΤ θα «μικρύνει» και θα «εξαφανιστεί», καθώς ο ρόλος του ESM σε ενδεχόμενα προγράμματα θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Επιτροπή και ο ESM θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, διασφαλίζοντας, όμως, ότι δε θα μπλέκονται οι αρμοδιότητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ