Euractiv: Ελλάδα και Βουλγαρία «πρωταθλητές» στους θανάτους από κορωνοϊό στην ΕΕ

Euractiv: Ελλάδα και Βουλγαρία «πρωταθλητές» στους θανάτους από κορωνοϊό στην ΕΕ Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Δραματική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους σημείωσαν τον περασμένο μήνα Ελλάδα και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας, στη χώρα μας αλλά και τη γειτονική Βουλγαρία καταγράφηκαν πάνω από 2.300 θάνατοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία, η οποία έχει δέκα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατέγραψε μόλις 2.256 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο.

Στη βουλγαρική περίπτωση, πηγές της ΕΕ απέδωσαν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στο κακό σύστημα υγείας. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν δηλώνει προβληματισμένη, καθώς το 68,9% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 45,4% των πολιτών έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ίδιο μέσο, αναφέρει ότι η παραλλαγή Δέλτα (η οποία είναι πιο θανατηφόρα) δημιουργεί ακόμη πολύ σοβαρά προβλήματα και έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο σύστημα υγείας. Η ίδια πηγή είπε ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου το δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να «πάρει μια ανάσα» καθώς αναμένουμε μικρότερο αριθμό θανάτων.

Παράλληλα, πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η κακή κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο και συνιστά αποτέλεσμα πολλών ετών λιτότητας και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι Έλληνες οδηγήθηκαν σε κακές διατροφικές συνήθειες έως και σε ελλιπή πρόσβαση σε κακές υποδομές υγείας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη χώρα μας, ενώ έχουν νομοθετηθεί (πρόγραμμα Απόστολος Δοξιάδης), δεν εφαρμόζονται.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM