Euobserver: Κομισιόν και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ θέλουν να θάψουν το ότι η Τουρκία δεν είναι κατάλληλη για τους αιτούντες ασύλου

Euobserver: Κομισιόν και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ θέλουν να θάψουν το ότι η Τουρκία δεν είναι κατάλληλη για τους αιτούντες ασύλου Facebook Twitter
0

Παραμένουν τα ερωτηματικά για το κατά πόσο η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους επιστρέφοντες μη Σύρους αιτούντες ασύλου, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Euobserver.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποια κράτη-μέλη θέλουν να θάψουν έκθεση οργανισμού της ΕΕ, η οποία πιθανώς θα υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι κατάλληλη για τους αιτούντες ασύλου, εκτιμά ο Euobserver, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της DG HOME της Επιτροπής, δυσανασχετούν με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας EASO να καθορίσει το κατά πόσο η Τουρκία αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα.

«Το ζήτημα είναι πραγματικά ευαίσθητο και είναι προφανές ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε χθες στον Euobserver ο εκπρόσωπος Τύπου της εν λόγω Υπηρεσίας με έδρα τη Μάλτα.


Η προσπάθεια αυτή της EASO, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια ένα μεγάλο νομικό κενό στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, δίνοντας επιπλέον επιχειρήματα στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι αυτή είναι παράνομη. Ο Euobserver επισημαίνει ακόμα ότι η δυσαρέσκεια των μελών του ΔΣ οφείλεται και στο γεγονός ότι η Υπηρεσία Ασύλου έχει αρχίσει να παρεκκλίνει της αρχικής της αποστολής, η οποία αφορούσε τη σύνταξη της επονομαζόμενης έκθεσης χώρας προέλευσης για την Τουρκία, αλλά στη συνέχεια ενεπλάκη και στη διερεύνηση του ζητήματος της ασφαλούς τρίτης χώρας.


Το δίλημμα για την EASO, υπογραμμίζει ο Euobserver είναι το εάν θα δημοσιεύσει μια αξιόπιστη έκθεση ή μία που να μην αποκλίνει από τη γραμμή της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι ασφαλής για όσους αιτούντες ασύλου επιστρέφουν σε αυτήν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, κληθείς να σχολιάσει, απάντησε ότι γίνονται ακόμα διαβουλεύσεις με το ΔΣ και με την Επιτροπή, προκειμένου να διευκρινιστεί το κατά πόσο εμπίπτει στο ρόλο της EASO το θέμα του καθορισμού της ασφαλούς τρίτης χώρας.


Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Euobserver, τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΔΣ αποφάσισαν να συντάξουν τη δική τους έκθεση, αντιτιθέμενα στην έρευνα που επιχειρεί να διεξάγει η EASO.


Καταλήγοντας, ο Euobserver επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει μπορεί να ιδωθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης ευαισθησίας που επικρατεί γύρω από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αφού η Διεθνής Αμνηστία την έχει χαρακτηρίσει παρακινδυνευμένη και παράνομη, ενώ σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε και μία ελληνική επιτροπή προσφυγών στη Λέσβο, κρίνοντας ότι δεν είναι ασφαλές για εννιά Σύριους να επιστρέψουν στην Τουρκία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM