Ερντογάν: Προτεραιότητα να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μονοψήφια ποσοστά

Ερντογάν: Προτεραιότητα να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μονοψήφια ποσοστά Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προτεραιότητα της νέας οικονομικής του ομάδας θα είναι η μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό από το σημερινό επίπεδο του 40%.

«Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, είμαστε πιο δυνατοί», δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια ποσοστά, αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας οικονομικής ομάδας».

Η εμμονή του Ερντογάν με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια επιτάχυνε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μαζικές εκροές ομολόγων και μετοχών.

Η κεντρική τράπεζα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη λίρα σταθερή. Ωστόσο, το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Γκέι Έρκαν θα τερματίσουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διατήρηση των επιτοκίων πολύ κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση στις 22 Ιουνίου για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM