ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Ερντογάν: «Πιστεύω θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο» η επίσκεψη Πούτιν

Ερντογάν για επίσκεψη Πούτιν: «Πιστεύω θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την πεποίθησή του πως η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ωστόσο σε σημερινές του δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιφυλάχθηκε όσον αφορά κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία σχετικά με το ταξίδι του Ρώσου ομολόγου του. Χθες πάντως, σύμφωνα με το tass, ο γραμματέας Τύπου του αρχηγού του ρωσικού κράτους, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, θα συμφωνηθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι «θα συζητηθεί ο τόπος συνάντησης, και δεν είναι απαραίτητα η Τουρκία»

Αναλυτικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εργάζεται για την επαναφορά ενός ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ελπίζει να υποδεχθεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Αύγουστο. «Δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών μου και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται σε συζητήσεις», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Η Τουρκία μεσολάβησε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι τον Ιούλιο για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Άγκυρας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν υποσχέθηκε την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ερντογάν - Πούτιν: Συμφωνία για ενίσχυση φτωχών χωρών 

Ο Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι συμφωνεί με τη Ρωσία για την ανάγκη εφοδιασμού των λιγότερο ανεπτυγμένων αφρικανικών χωρών. «Θα μεταποιήσουμε τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας σε αλεύρι και θα τα στείλουμε σε φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες αφρικανικές χώρες», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη Ερντογάν και Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτός Royal Ascot οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία εξαιτίας της σχέσης των γονιών τους με τον Έπσταϊν

Οι δύο πριγκίπισσες φέρεται να έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να παραστούν στον φετινό ετήσιο αγώνα ιπποδρομίας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM