Ερντογάν: «Πιστεύω θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο» η επίσκεψη Πούτιν

Ερντογάν για επίσκεψη Πούτιν: «Πιστεύω θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την πεποίθησή του πως η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ωστόσο σε σημερινές του δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιφυλάχθηκε όσον αφορά κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία σχετικά με το ταξίδι του Ρώσου ομολόγου του. Χθες πάντως, σύμφωνα με το tass, ο γραμματέας Τύπου του αρχηγού του ρωσικού κράτους, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, θα συμφωνηθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι «θα συζητηθεί ο τόπος συνάντησης, και δεν είναι απαραίτητα η Τουρκία»

Αναλυτικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εργάζεται για την επαναφορά ενός ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ελπίζει να υποδεχθεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Αύγουστο. «Δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών μου και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται σε συζητήσεις», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Η Τουρκία μεσολάβησε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι τον Ιούλιο για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Άγκυρας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν υποσχέθηκε την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ερντογάν - Πούτιν: Συμφωνία για ενίσχυση φτωχών χωρών 

Ο Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι συμφωνεί με τη Ρωσία για την ανάγκη εφοδιασμού των λιγότερο ανεπτυγμένων αφρικανικών χωρών. «Θα μεταποιήσουμε τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας σε αλεύρι και θα τα στείλουμε σε φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες αφρικανικές χώρες», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη Ερντογάν και Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM