Ερντογάν: «Πιστεύω θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο» η επίσκεψη Πούτιν

Ερντογάν για επίσκεψη Πούτιν: «Πιστεύω θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την πεποίθησή του πως η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ωστόσο σε σημερινές του δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιφυλάχθηκε όσον αφορά κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία σχετικά με το ταξίδι του Ρώσου ομολόγου του. Χθες πάντως, σύμφωνα με το tass, ο γραμματέας Τύπου του αρχηγού του ρωσικού κράτους, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, θα συμφωνηθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι «θα συζητηθεί ο τόπος συνάντησης, και δεν είναι απαραίτητα η Τουρκία»

Αναλυτικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εργάζεται για την επαναφορά ενός ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ελπίζει να υποδεχθεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Αύγουστο. «Δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών μου και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται σε συζητήσεις», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής. «Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Η Τουρκία μεσολάβησε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι τον Ιούλιο για την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Άγκυρας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν υποσχέθηκε την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα, η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Ερντογάν - Πούτιν: Συμφωνία για ενίσχυση φτωχών χωρών 

Ο Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι συμφωνεί με τη Ρωσία για την ανάγκη εφοδιασμού των λιγότερο ανεπτυγμένων αφρικανικών χωρών. «Θα μεταποιήσουμε τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας σε αλεύρι και θα τα στείλουμε σε φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες αφρικανικές χώρες», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη Ερντογάν και Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM